Al Sisi pozdravio sporazum Izraela i Bahreina

Predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi pozdravio je večeras sporazum o normalizaciji odnosa Bahreina i Izraela, označivši ga istorijskim.

Izvor: B92

Petak, 11.09.2020.

22:43

Al Sisi pozdravio sporazum Izraela i Bahreina

"Pozdravljam taj važan korak čiji je cilj učvršćivanje stabilnosti i mira na Bliskom istoku i koji će omogućiti da se nadje pravedno i trajno rešnje za palestinsku stvar", napisao je Al Sisi na Tviteru.

Egipat je potpisnik prvog mirovnog sporazuma jedne arapske zemlje sa jevrejskom državom 1979. godine.

Izrael je 13. avgusta postigao sporazum o normalizaciji odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) koji je egipatski predsednik takodje pozdravio.

Posle toga je državni sekretar SAD Majk Pompeo doputovao u region da ubedi druge zemlje poput Omana, Sudana i Bahreina da slede primer Emirata.

Izraelski izvor rekao je Frans presu ove nedelje da je Bahrein najbliže takvom sporazumu.

Večeras je palestinski zvaničnik Saeb Erekat, glavni mirovni pregovarač, saopštio da će palestinski ambasador u Bahreinu biti opozvan.

Sporazum sa Bahreinom ne bi bio moguć bez podrške Saudijske Arabije, rekao je u Ramali jedan anonimni palestinski zvaničnik.

Ta kraljevina, lider arapskih monarhija u Zalivu, nije najavila nikakvu normalizaciju svojih odnosa s Izraelom ali je početkom septembra rekla da će dozvoliti letove aviona izmedju Emirata i jevrejske države kroz njen vazdušni prostor.

Ranije je rešenje izraelsko palestinskog sukoba smatrano uslovom za normalizaciju odnosa Izraela i arapskog sveta.

Medjutim u poslendnjim godinama Izrael i SAD pokušali su da ubede zemlje u regionu da normalizuju odnose s jevrejskom državom bez prethodnog izraelsko palestinskog mira što je razgnevilo palestinsko rukovodstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: