"Nošenje maski je teorija zavere, imamo lek za kovid": Tramp impresioniran

Početkom nedelje na stepenicama Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država okupila se nekolicina lekara i ponovo promovisala dezinformacije o kovidu 19.

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2020.

10:57

EPA-EFE/ Rodrigo Sura

Između ostalog, ponovili su tezu da hidroksihlorokin ublažava simptome koronavirusa, što je opovrgnuto, i opasnu ideju da nije potrebno nositi zaštitne maske ako želimo suzbiti širenje koronavirusa.

Snimak njihovih govora brzo je uklonjen sa društvenih mreža zbog promovisanja lažnih informacija, ali je snimak pre brisanja pogledalo i podelilo na desetine miliona ljudi, među njima i predsednik SAD.

Ono što je zanimljivo jeste to da su od spomenutih desetak lekara dvoje oftalmolozi.

Među medicinarima koji su se okupili ispred Vrhovnog suda, bila je pedijatar i monahinja Stela Emanuel, čija se medicinska ordinacija nalazi u istom trgovačkom centru u Teksasu kao i njena crkva.

Ona je kazala kako je hidroksihlorokinom lečila već stotine pacijenata i da ljudi ne moraju nositi maske jer već imamo lek za kovid 19. Lek je promovisala u video-materijalu koji je kasnije uklonjen sa Fejsbuka, Jutjuba i Tvitera.

Tu njenu tvrdnju retvitovao je i Donald Tramp. Tramp je impresioniran njenim govorom, naglašavajući na Tviteru da ga svakako treba pogledati. Stela Emanuel je takođe govorila da ginekološke probleme poput cista, endometrioze i neplodnosti uzrokuju snovi u kojima se vodi duhovni polni odnos sa demonima i vešticama.

"Mnoge žene pate od astralnog seksa. Astralni seks je sposobnost projektovanja nečijeg duha u telo žrtve. Ova praksa je vrlo česta među sotonistima. Oni napuštaju svoja fizička tela i projektuju svoja duhovna u one žrtve s kojima žele polni odnos", stoji na njenoj, sada ugašenoj internet-stranici.

Stela Gvandiku-Ambe Emanuel pohađala je protestantsku višu školu u Baliju, a zatim studirala medicinu na Univerzitetu u Kalabaru u Nigeriji. Preselila se u SAD 1992. godine, piše BBC.

Svoju pedijatrijsku karijeru započela je u klinici u Luizijani, a od 2006. ima ordinaciju "Rafa medikal and terapeutik klinik". Licencu za bavljenje medicinom u Teksasu dobila je pre osam meseci.

Monahinja je u crkvi Fajer pauer ministris u Hjustonu, koju je sama osnovala, a u svojim propovedima promiču teorije zavere, uključujući homoseksualnu agendu, sekularni humanizam, iluminate i demonski novi svetski poredak. Napisala je i nekoliko knjiga.

Godine 2019. počela je da radi u Medicinskom centru Rehobot.

Koga slušati?

Sada se postavlja pitanje - koga slušati, većinu lekara ili grupu sa stepenica?

Da li verovati u više od 600.000 medicinskih stručnjaka koji su pre nekih desetak dana poslali pismo Trampovoj administraciji i zatražili da javna zdravstvena tela i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti zadrže vodeću ulogu u borbi protiv pandemije ili desetini lekara među kojima se nalaze pristalice Trampa i pokreta Čajanka (Tea Party), koji promovišu lekove i metode koje je diskreditovao ostatak naučne zajednice?

Izbor nije težak, piše Apvorti. Kako je napisao lekar Anand Svaminaten: "Propaganda hidroksihlorokina je potpuna glupost. To su poruke muljatora, a ne lekara".

Političke igre

EPA-EFE/ Oliver Contreras / POOL
Prema kontroverznoj grupi lekara, promocija nošenja zaštitnih maski i osporavanje delovanja hidroksihlorokina deo su teorije zavere.

No, postavlja se pitanje zašto bi vodeći američki stručnjak na tom području Entoni Fauči bacio u vodu svoj kredibilitet i profesionalnu karijeru koja se razvijala pod šest različitih američkih predsednika kako bi bio deo neke bizarne zavere?

S druge strane, jasno je da Donald Tramp očajnički želi ponovo da bude izabran za predsednika, a u tome ga kod njegovih pristalica koče pandemija i mere ograničenja koje je potrebno preduzeti kako bi se kontrolisalo širenje koronavirusa.

Nažalost, piše Apvorti, postoje lekari kojima je toliko stalo da republikanci ostanu na vlasti da su spremni u to ime širiti svakojake opasne dezinformacije.

Oni su vrlo mala manjina, ali su glasni. Lekari mogu biti muljatori – to što nose beli mantil ne znači da su verodostojni i da deluju u korist pacijenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: