Najžešći sukob za godinu dana; pojačane vojne snage na granici, civilima naređeno da ne izlaze FOTO

Izraelske snage razmenjivale su danas vatru sa ekstremistima Hezbolaha duž osetljive granice Libana i Izraela.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Libanska strana granice/ EPA-EFE/ ATEF SAFADI
Libanska strana granice/ EPA-EFE/ ATEF SAFADI

Izraelskim civilima je naređeno da ne izlaze iz kuća tokom tog najžešćeg sukoba između dva ljuta neprijatelja za skoro godinu dana.

Sukob je izbio u području takozvanih Šeba farmi, koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

Dogodilo se to u vreme pojačane pripravnosti izraelske vojske zbog očekivanog napada Hezbolaha posle ubistva jednog pripadnika te libanske organizacije u izraelskom napadu iz vazduha na Siriju prošle nedelje.

Stanovnici pograničnog područja na jugu Libana su rekli da je izraelsko granatiranje trajalo više od jednog sata.

Izraelski vojni portparol potpukovnik Jonatan Konrikus je saopštio da je vojska bila "u stanju da uspešno osujeti pokušaj ubacivanja u Izrael" grupe nenaoružanih ekstremista.

On je dodao da se pouzdano zna da su ekstremisti bili naoružani i da su prešli plavu liniju, aludirajući na liniju razgraničenja između dve zemlje.

Portarol je rekao da su izraelski vojnici otvorili vatru pošto su ekstremisti ušli na izraelsku teritoriju i da je vatra uzvraćena, ali nije obelodanio u kakvom su stanju ekstremisti koji su navodno pobegli.

Izrael pojačao odbranu na granici/ EPA-EFE/ ATEF SAFADI
Izrael pojačao odbranu na granici/ EPA-EFE/ ATEF SAFADI

EPA-EFE/ ATEF SAFADI
EPA-EFE/ ATEF SAFADI

Izrael i Hezbolah ratovali su mesec dana u leto 2006. godine.

Izrael je takođe tokom proteklih godina izveo desetine udara iz vazduha u Siriji ciljajući isporuke iranskog oružja, za koje tvrdi da je bilo namenjeno Hezbolahu u Libanu.

Ta organizacija nije odmah komentarisala današnju razmenu vatre.

Mirovne snage UN u Libanu, UNIFIL, saopštile su da je komandant tih snaga general-major Stefano del Kol uspostavio kontakt sa obe strane da bi procenio situaciju i smanjio napetost, apelujući na maksimalnu uzdržanost.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je u parlamentu da njegova vlada pomno prati razvoj događaja na severu, a da je vojska spremna na svaki scenario i da deluje na svim poprištima za odbranu Izraela, kako je rekao, "blizu naših granica i daleko od njih".

Netanjahu i ministar odbrane Izraela Beni Ganc su iz parlamenta u Jerusalimu odmah krenuli da se sastanu sa vojnim komandantima u sedištu vojske u Tel Avivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 565 idi na stranu