Nakon zatvaranja konzulata - haos: Masovno se pale dokumenti u dvorištu VIDEO

Nakon zatvaranja kineskog konzulata u Hjustonu, pojavili su se snimci paljenja papira u dvorištu konzulata.

Izvor: B92

Sreda, 22.07.2020.

14:51

Default images

Sjedinjene Američke Države naredile su Kini da u roku od 72 sata zatvori svoj konzulat u Hjustonu u Teksasu.

Peking je potez opisao kao ''političku provokaciju'', a američki Stejt Department rekao je da je odluka doneta ''s ciljem zaštite američkog intelektualnog vlasništva i privatnih podataka'', stoji u saopštenju.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da je potez ''neopravdan'.

Uskoro su se društvenim medijima počeli da se šire sminci paljenja papira u kantama u dvorištu konzulata koje su snimili neidentifikovani svedoci. TV stanice u Hjustonu, KPRC i KHOU, prenele su da lokalnim vatrogascima nije bio dopušten ulazak u kompleks da pregledaju situaciju s vatrom, dok KHOU piše da su požari kasnije ugašeni.

Tenzije SAD-a i Kine su u porastu već neko vreme. Dvije države prvo su se sukobile zbog trgovine, tehnološke tvrtke Huawei i 5G mreže, a u posljednje vrijeme ponajviše zbog pandemije koronavirusa za koju SAD optužuje Kinu, kao i zbog kineskog nametanja kontroverznoga zakona o sigurnosti u Hong Kongu. Potez s konzulatom usledio je nakon što je u utorak američko Ministarstvo pravosuđa optužilo Kinu za kibernetički napad. Preciznije, SAD je optužio dvojicu kineskih državljana da su pokušali da hakuju laboratorije koje razvijaju vakcinu za kovid 19. Hakeri su prema navodima špijunirali američke firme firme koje rade istraživanja i za to dobijali pomoć državnih agenata.

Kina je u sredu optužila SAD za maltretiranje diplomatskog osoblja i zastrašivanje kineskih studenata. Kineske diplomatske misije i osobe koje u njima rade su nedavno, prema njihovim rečima, primile pretnje bomobom i smrću. U izjavi, Kina je navela da ''infiltracija i mešanje nikada nisu bile u genima i tradiciji kineske spoljne politike''.

Kina je takođe odgovorila da ako Trumpova administracija ''ne povuče ovu nepravednu odluku'', Peking će morati ''da reaguje s protivmerama''.

"Kina snažno osuđuje takav skandalozan i neopravdan potez koji će sabotirati kinesko-američke odnose", saopštio je Venbin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: