Četvrtak, 18.06.2020.

09:35

Vučić, Lajčak, Moskva, Vašington...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Izvor: B92, Tanjug

Vučić, Lajčak, Moskva, Vašington...
FOTO: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Sastanku u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike prisustvovali su i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsednik Vlade Srpske Radovan Višković.

"Od ponedeljka očekujemo Lajčaka u Beogradu, potom ide Moskva, pa Vašington... Jasno vam je šta to znači u tehničkom, ali i suštinskom smislu", rekao je Vučić posle razgovora s Dodikom.

Preneo je da je upoznao delegaciju RS sa činjenicama o razgovoru po pitanju KiM, govorio o ne lakom rasporedu u danima koji dolaze. "Upoznao sam naše goste sa svim onim što sam znao, ili sa svim onim sa čim verujem da možemo da se suočimo, rekao šta su principi Srbije, koliko želimo mir i stabilnost, ali i šta su naši interesi", rekao je Vučić.

"Već od ponedeljka očekujkemo Lajčaka, zatim idemo u Moskvu, Vašington. Ima zatim drugih stvari o kojima ne mogu da govorim. Tehnički deo je mnogo manje važan od suštinskog koji će biti teži", rekao je Vučić.
Tanjug, Dragan Kujundžiæ
Upoznao je, kaže, goste sa svim onim što je znao, ili sa svim sa čim veruje da možemo da se suočimo. "Rekao sam koji su principi Srbije, da želi mir i stabilnost, ali i da imamo svoje inetrese koje moramo da sačuvamo i zaštitimo", kazao je on.

I Dodiku je postavljeno pitanje o Kosovu, odnosno o rešavanju tog problema iz ugla Republike Srpske, na šta se predsednik Srbije našalio da će "nagrabusiti zbog Miletovog odgovora".

"Srbija nikada neće uraditi ništa što ne bi bilo u interesu RS, ili što bi bilo ko u RS dočekao kao loše ponašanje Srbije. Mi smo u svakom trenutku pomagali, pomažemo i pomagaćemo, da budemo desna ruka na koju RS može da se osloni, i to je sve što imam da kažem", rekao je predsednik Srbije i dodao da "nama nikakve gluposti i afere po tom pitanju nisu potrebne".

Zatim je usledio Dodikov odgovor na novinarsko pitanje, a on je najpre rekao da želi da naglasi da pričati o Kosovu pre deset godina i sada nije isto, jer pozicija Srbije nije ista.

On je podsetio da je Vučić izjavio da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali da Republika Srpska ima drugačije mišljenje, odnosno da smatra da s eona u Federaciji "slučajno zatekla".

"Mi podržavamo Srbiju u svakom pogledu. Uveren sam da je pozicija Srbije danas bolja u svakom pogledu i da Srbija nema potrebne da žuri u tom pogledu i treba najbolje da to izvede. A Republika Srpska sebe vidi u integraciji sa Srbijom i to nam niko ne može zabraniti", završio je Dodik.

Međutim, za mikrofon je opet prišao Vučić i još jednom ponovio: "Što bi rekao Mile, Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet BIH."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: