"Rusija je zahvalna Americi za ponuđenu pomoć"

Rusija je zahvalna Americi za ponuđenu pomoć u eliminisanju posledica izlivanja goriva u Noriljsku, izjavila je portparolka MSP Rusije Marija Zaharova.

Izvor: B92, Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/ RUSSIAN FEDERATION
EPA-EFE/ RUSSIAN FEDERATION

Kako prenosi Sputnjik, ona je okarakterisala inicijativu Vašingtona kao drugi gest dobre volje, podsetivši da su Rusija i Amerika pre toga isporučile jedna drugoj respiratore u jeku pandemije virusa korona.

"Proizilazi da se može raditi za dobro, moguće je i tako sarađivati", izjavila je Zaharova u intervjuu za program "Solovjov lajv".

Pritom, Zaharova je istakla da su ruske vlasti i kompanija „Noriljski nikl“ već odredile rokove za rešavanje situacije sa izlivanjem goriva.

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo izrazio žaljenje zbog izlivanja goriva u Noriljsku, istakavši da je Amerika spremna da pomogne Rusiji da ublaži posledice te ekološke katastrofe i da ponudimo našu tehničku ekspertizu.

Pre više od nedelju dana u termoelektrani broj tri Noriljsko-Tajmirske energetske kompanije došlo je do dehermetizacije rezervoara sa dizel-gorivom, što je prouzrokovalo izlivanje 21.000 tona naftnih derivata u reku.

Vlasti nastoje da saniraju posledice po hitnom postupku pa je tako do sada sakupljeno preko 700 tona mešavine vode i nafte. Prema preliminarnim podacima ruske državne Agencije za zaštitu životne sredine (Rosprirodnadzor) šteta izazvana izlivanjem dizel-goriva bi mogla da iznosi nekoliko desetina milijardi rubalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 533 idi na stranu