"Ako ostavimo da padne deo Evrope, cela Evropa će pasti"

Pariz -- Francuski predsednik Emanuel Makron kaže da nije postignut konsenzus na video-sastanku vođa EU o pomoći regionima najteže pogođenim krizom zbog koronavirusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE Charles Platiau
Foto: EPA-EFE Charles Platiau

Makron se zalagao tokom današnje video-konferencije šefova država i vlada EU za veliki plan obnove, koji ne bi uključivao samo zajmove već i poklone.

"Ako ostavimo da padne deo Evrope, cela Evropa će pasti", ocenio je Makron.

Pariz se zalaže za plan obnove reda veličine od pet do deset procentnih poena BDP-a, što je između 800 i 1.600 milijardi evra, oko koga postoji načelna saglasnost unutar Unije. Međutim, nema saglasnosti oko načina raspodele tih sredstava.

Makron želi izdavanje dugova sa zajedničkom garancijom da bi se finansirali budžetski transferi ka posebno pogođenim regionima i sektorima, uz vrlo stroge propise koje bi svi prihvatili.

"O tome danas nema konsenzusa. Ipak to je odgovor koji treba da imamo i mislim da naša Evropa nema budućnosti ako ne umemo da postignemo takav odgovor", rekao je on.

Vođe EU su posle današnje video-konferencije zadužile Evropsku komisiju da do 6. maja da predlog za budžet za period 2021-2027, uključujući fond za obnovu privrede posle pandemije koronavirusa.

strana 1 od 530 idi na stranu