"Naučene su lekcije za sledeću pandemiju, koja će sigurno doći"

Dr Andrej Trampuz smatra da je vakcina jedino rešenje protiv pandemije koronavirusa.

Izvor: RSE

Četvrtak, 09.04.2020.

16:49

Getty Images/Sascha Schuermann

Direktor laboratorije za istraživanje infektivnih bolesti na Medicinskom fakultetu Šariti (Charité – Universitätsmedizin) u Berlinu, jednoj od najvećih univerzitetskih bolnica u Evropi, u intervjuu za RSE upozorava da, ako bi posle vrhunca pandemije počeo normalan život, kao što je bio i ranije, onda bi ona opet buknula, jer je sada inficirano manje od jednog procenta svetskog stanovništva.

On je dodao da to znači da ne postoji kolektivni imunitet.

"Moći će da se ide na posao ili okuplja u manjim grupama, ali većih događaja ove godine neće biti. I ovi manji skupovi će verovatno biti ili sa maskama ili sa distancom. Do kraja ove godine moraćemo biti vrlo oprezni i to neće biti normalan život", smatra doktor Trampuz. ​

Prema njegovim rečima, u ovoj pandemiji su naučene lekcije, pa će se svet bolje pripremiti za sledećun pandemiju, "koja će sigurno doći".

Povodom raznih teorija zavere, dr Trampuz ističe da nijedan čovek nije toliko inteligentan da napravi takav virus.

"Još nismo na vrhuncu pandemije"

Dr Trampuz smatra da nismo na vrhuncu pandemije u evropskim državama, osim u Italiji.

"Ona je izgleda stigla do vrha i onda treba još dve-tri nedelje da se polako može razmišljati o početku normalnog života. Sve druge države osim Norveške imaju verovatno još dve nedelje da dođu vrhunca, do nivoa na kojem je sada Italija", rekao je on.

"To znači da će biti još gore, pa su zbog toga neophodne još intenzivnije mere kao bi se smanjio prenos virusa u populaciji. Vidimo nove infekcije svaki dan, tako će dve nedelje kasnije biti više pacijenata u bolnicama i deset odsto njih zahteva intenzivnu terapiju. To znači da će biti vrlo napeto još sigurno mesec dana", dodao je.

On je istakao da će biti još mnogo žrtava.

"Zbog toga je vrlo važno da sprečimo svaku novu infekciju. Jer 5 odsto ljudi ima težak oblik kovida 19 i od toga polovina koja dođe na odeljenje intenzivne nege zbog toga i umre. Znači, ne radi se samo o tome da moramo sprečiti kolaps zdravstvenog sistema, već je svaka nova infekcija previše. Zbog toga je vrlo bitno da se ljudima kaže da treba dosledno sprečiti svaku novu infekciju distanciranjem, najmanje dva metra, i dodatno sa nošenjem maske, koja će onemogućiti da se virus širi sa jedne osobe na drugu", rekao je Trampuz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: