"Mađarski scenario? Radije ne"; Osude za češkog ministra, izvinio se zbog svog predloga

Češki ministar odbrane Lubomir Metnar izvinio se danas zbog skandala koji je izazvao predlog njegovog ministarstva

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2020.

17:38

Ilustracija: Depositphotos/ rbiedermann

Predlog je podrazumevao da krizno vanredno stanje i vanrednu situaciju može da proglasi vlada, a ako ona ne može da se sastane, onda sam premijer i da ne mora u konkretno određenom roku da to odobri ili ukine parlament.

Već to što u predlogu koji je Metnar hteo da stavi na raspravu u Savetu bezbednosti države nema roka do kada bi parlament morao da potvrdi vanrednu kriznu situaciju ili stanje, izazvala je na političkoj sceni skandal da ministar odbrane pokušava na "mađarski" način da zloupotrebi epidemiju koronavirusa i smanji ulogu parlamenta, a preda neke njegove nadležnosti vladi. "Apsolutno se sa tim ne slažem. Zaustavio sam to i naravno da nećemo o tome raspravljati. Ne znam zašto je Ministarstvo odbrane sada izvuklo taj dokument", odbio je kategorično premijer Andrej Babiš ideje da vlada i premijer dobiju mogućnost da vladaju dekretima bez roka u kojem bi im saglasnost dao parlament. Lider opozicione konzervativne Građanske demokratske stranke upozorio je da su takvi predlozi u stvari eliminisanje parlamenta i prepuštanje sve vlasti vladi, što je neprihvatljivo. "Svi su videli da kada vlada dođe sa nekakvim predlozima, parlament je u stanju da se odmah sastane i odobri ih", podsetio je Fijala da je češki parlament odmah na vanrednoj sednici i u uslovima epidemije odobrio mere vlade, kao i povećanje deficita budžeta za pomoć privredi i građanima. Lider Piratske stranke Ivan Bartoš oštro je odbio predlog da se stanje opasnosti od epidemije, što je stanje za stepen blaže od vanrednog stanja, zloupotrebi za jačanje nadležnosti premijera i vlade. "Pirati će učiniti sve da naša zemlja ne krene putem Mađarske", poručio je Bartoš na Tviteru. Ministar odbrane nije naišao na razumevanje ni u redovima nereformisane Komunističke stranke Češke i Moravske, gde je jedan od poslanika nereformisanih komunista Jirži Dolejš kratko poručio: "Mađarski scenario? Radije ne". Nakon žestokih reakcija i iz vladajuće stranke ANO, čiji je ministar odbrane član, od samog premijera i složno od svih stranaka parlamentarne opozicije ministar odbrane priznao je da je njegov predlog nesrećno podnet u vreme krize. "Priznajem da je nesrećno odabran trenutak da se dokument da na razmatranje. Sigurno ne želim u ovoj situaciji da oslabim moć parlamenta. Ukoliko bi u budućnosti trebalo da se nešto rešava mora za to da postoji široka politička saglasnost", izvinio se nakon skandala ministar Metnar. Češka vlada mogla je legalno da proglasi stanje krize zbog epidemije, što još nije vanredno stanje ali i te mere, posebno kada su uvedena ograničenja ljudskih prava i sloboda građana, mora u roku od mesec dana da odobri parlament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

18 h

Podeli: