Bivši pripadnik "Crvenih beretki" osuđen za ratni zločin

Nikola Vida Lujić, bivši pripadnik "Crvenih beretki", osuđen je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen silovanjem žene bošnjačke nacionalnosti.

Izvor: Avaz.ba
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ JanPietruszka
Ilustracija: Depositphotos/ JanPietruszka

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu kojom mu je Viši sud u tom gradu prošle godine izrekao kaznu zatvora u trajanju od osam godina. Suđenje optuženome provedeno je po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta BiH, koja je ustupljena nadležnim organima Srbije, čiji je državljanin.

Tužilaštvo Brčko distrikta 2018. je optužilo Nikolu Vida Lujića da je kao pripadnik paravojne formacije "Crvene beretke" 20. juna 1992. godine zajedno s još dva vojnika, naoružan pištoljem, ušao u porodičnu kuću A. Š, gde je koristeći prisilu i strah žrtve za vlastiti život, oštećenu silovao u više navrata. Silovanje je izvršeno pošto je oštećenoj prethodno naređeno da preda zlato i novac koji ima, uz stalno držanje pištolja u ruci optuženoga, dok su ostali vojnici izvršili premetačinu i polupali stvari po kući.

Tužilaštvo je optužnicu protiv Vida Lujića dostavilo Osnovnom sudu Distrikta na dalji krivični postupak. Budući da je optuženi državljanin Srbije, optužnica je iz brčanskog pravosuđa prosleđena Višem sudu u Beogradu, koji je prošle godine doneo prvostepenu osuđujuću presudu. Presuda ovog suda, kojom je optuženom izrečena kazna zatvora u trajanju od osam godina, postala je pravosnažna, jer ju je nedavno potvrdio Apelacioni sud u Beogradu, prenosi "Avaz.ba".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu