"Ova poseta je svojevrsan pritisak na dve političke stranke"

Prištinski analitičari tvrde da je dolazak Grenela u ovom trenutku jasna poruka da su SAD zainteresovane za što hitnije formiranje vlade radi nastavka dijaloga.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ Alexander Becher
Foto: EPA-EFE/ Alexander Becher

Izaslanik američkog predsednik, Ričard Grenel u četvrtak je u Prištini više puta ponovio da je njegova misija isključivo ekonomskog karaktera,

Zanimao ga je, smatraju, i odnos Samoopredeljenja prema nastavku dijaloga.

Analitičar Imer Muškoljaj Grenelov boravak u Prištini vidi kao jasnu poruku da SAD žele da prištinska vlada bude što pre formirana i smatra da međunarodni pritisak, naročito američki, po tom pitanju neće prestati.

On tu poruku vidi i u izjavama Grenela o tome da dijalog Beograda i Prištine treba nastaviti, kao i u onima koje se tiču daljeg ekonomskog razvoja.

Jer, objašnjava, ni dijalog, ni ekonomski razvoj ne mogu biti nastavljeni bez vlade.

"Na neki način posredno je pozvao na brzo uspostavljanje institucija, a SAD su zainteresovane da se to dogodi brzo", rekao je on za prištinski Ljajmi...

Njegov kolega Rasim Alji kaže da činjenica da se Grenel sastao samo sa liderima dveju vodećih stranaka, Pokretom Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, i sinoć sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, signal je da su SAD zainteresovane i da vrše pritisak kako dve stranke približile svoje političke stavove.

Alji tvrdi da je u fokusu današnjih susreta Grenela sa Kurtijem i Mustafom bilo i pitanje nastavka dijaloga sa Beogradom, a posebno odnosa pokreta Samoopredeljenje prema tom procesu.

"Sve ovo su signali o nekakvoj američkoj uključenosti u postizanje koalicije, pre svega povećanom američkom interesovanju za Samoopredeljenje i pristupu te stranke procesu dijaloga", procenjuje Alji.

Jer, precizira, ako koalicija DSK i Samoopredeljenja bude formirana, pitanje nastavka dijaloga će biti glavni izazov za njih.

"Dakle, ova poseta je svojevrsan pritisak na dve političke stranke s ciljem njihovog približavanja radi formiranje vlade i da bi se saznalo kakav je njihov stav po pitanju dijaloga", rekao Alji.

strana 1 od 95 idi na stranu