Izabrali evropsku stanicu: Pet hiljada izbeglica i migranata zatražilo azil u Albaniji

Albanska policija otkrila je grupu od 38 migranata iz Iraka i Irana koji su ilegalno ušli na albansku teritoriju preko Grčke.

Izvor: klix.ba
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Salvatore di Nolfi
Ilustracija: EPA-EFE/ Salvatore di Nolfi

Njihov cilj je nastavak puta do određene evropske države , piše portal a1on ,prenosi Klix.

Grčko-albansku granicu su prešli kod Sarande, a nakon toga su put nastavili peške neobeleženim putevima kako bi izbegli policiju,

Migranti obično koriste rutu preko Devola i Korča, ali zbog hladnog vremena, ruta je preusmerena ka Sarandi.

Kako prenosi albanska televizija Top čenl, migranti koji u tu zemlju dolaze najverovatnije iz izbegličkih kampova u Grčkoj, prelaze preko Albanije da bi ušli u Crnu Goru i Hrvatsku, pa nakon toga u zemlje Evropske unije.

U Albaniji je prošle godine otkriveno preko 10.000 migranata, što je za 50 posto više u odnosu na 2018. godinu.

Direktor albanske Uprave za granicu i migracije Eduart Merkaj kaže da su polovina od otkrivenih migranata zatražili azil u Albaniju, dok su se ostali dobrovoljno vratili.

Kontrolu na albansko-grčkoj granici osim albanskih policajaca, vrši i 66 policajaca iz 12 zemalja članica Evropske unije, pripadnici Evropske agencije za graničnu sigurnost, piše Klix.

Albanska policijska statistika potvrđuje da je u 2018. zabeležen rekordan broj migranata u toj zemlji koji su zatražili azil, čak 4.095, u najvećem broju su to državljani Sirije, dok je ta brojka u 2017. iznosila samo 307.

U 2019. godini preko 5.000 izbeglica i migranata su tražili azil u Albaniji.

strana 1 od 573 idi na stranu