Subota, 04.01.2020.

09:49

"Smrt Americi": Hiljade Iračana na ispraćaju Sulejmanija FOTO

Više hiljada Iračana prisustvuje posmrtnoj povorci pred sahranu iranskog generala Kasema Sulejmanija i njegovog poručnika u Iraku Abu Mehdija al-Muhandisa.

Izvor: B92, Beta

Ilustracija: EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER

Pogrebna povorka je u bagdadskom kvartu Kazimija, gde se nalazi šiitsko svetilište. Prisutni uzvikuju "Smrt Americi".

Al Muhandis biće sahranjen u Iraku u prisustvu brojnih iračkih zvaničnika, dok će ostaci ubijenog komandanta Revolucionarne garde biti ispraćeni u Iran.

U međuvremenu je iračka televizija javila da je došlo do još jednog vazdušnog udara, 24 sata nakon ubistva Sulejmanija. U napadu na konvoj iračke milicije rano jutros ubijeno je pet osoba.

Koalicija predvođena SAD negirala je da je izvela napad.

Pogrebna povorka u Bagdadu označava početak višednevne žalosti za Sulejmanijem čije telo će kasnije biti prebačeno u Iran i u utorak sahranjeno u njegovom rodnom gradu Kerman.

Ispracaj, koji je organizovala milicija PMF, iz Bagdada biće kolima nastavljen do svetog šiitskog grada Kerbale i završiće se u Nadžafu gde će biti sahranjeni Muhandis i drugi Iračani, piše Rojters.

S druge strane, kovčeg s telom Sulejmanija biće večeras dopremljen u Iran. Sutra će biti organizovana pogrebna povorka u Masadu, odatle u prestonicu Teheran, da bi zatim on bio sahranjen u Kermanu u utorak, javili su iranski državni mediji. Kako javljaju svetski mediji, sahrani prisustvuje i irački premijer Adel Abdul-Mahdi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: