Libija: Rusija zabrinuta zbog turskog mešanja

Libijska nacionalna armija generala Kalife Haftara, koja je pokrenula ofanzivu na Tripoli, dala je miliciji Mistrate rok od tri dana da se povuče.

Izvor: B92

Petak, 20.12.2019.

12:31

Libija: Rusija zabrinuta zbog turskog mešanja
Getty Images / Daniel Berehulak

U saopštenju, LNA upozorava miliciju, koja čuva grad, da se povuče iz Tripolija i Sirta ili će u protivnom Misrata biti meta svakodnevnog napada.

Borbe za Tripoli traju već četiri meseca, a prošle nedelje je general Kalifa Haftar objavio da je počela odsudna bitka za prestonicu.

Saopštenje Haftarovih snaga je usledilo posle vazdušnih udara koje su izveli na skladište turskog oružja i vojne opreme u Tripoliju. Napad je izazvao osudu premijera Fajeza Saraja koji je rekao da je u njemu bilo civilnih žrtava.

Dok Turska Katar i Italija podržavaju Sarajevu vladu u Tripoliju, Haftar ima podršku Francuske, Rusije i ključnih arapskih zemalja uključujući Egipat, UAE i Saudijsku Arabiju.

Libijska međunarodno priznata vlada saopštila je juče da je ratifikovala sporazum o bezbednosnoj i vojnoj saradnji sa Turskom, u nastojanju da okonča višemesečnu ofanzivu suparničkih snaga.

Rusija je saopštila da je veoma zabrinuta zbog potencijalnog slanja turskih trupa u Libiju i da bezbednosni sporazum između dve zemlje pokreće mnoga pitanja, javio je Interfaks pozivajući se na neimenovani izvor iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: