Banda u Libanu napala kancelariju sunitskog verskog lidera i zapalila božićnu jelku

Banda u Libanu napala je rano jutros kancelariju sunitskog muslimanskog lidera u Tripoliju na severu zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 18.12.2019.

13:18

Banda u Libanu napala kancelariju sunitskog verskog lidera i zapalila božićnu jelku
Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar, File

Na kancelariji su polupani prozori, a napadači su potom otšli na jedan od glavnih gradskih trgova i zapalili božićno drvo, navodi se u izveštajima.

To nasilje je znak da se napetost koja je odnedavno zahvatila glavni grad Libana, Bejrut, zbog video snimka objavljenog na internetu, kako se smatra uvredljivog za šiiite, širi na Tripoli, drugi po veličini grad u državi.

Državna Nacionalna novinska agencija je izvestila da je vojska kasnije pritvorila četvoricu napadača u Tripoliju ali drugi detalji nisu obelodanjeni.

Vojska je rekla da se banda muškaraca na motociklima okupila oko kuće sunitskog muftije šeika Maleka al Šaara i tamo izazvala nerede i štetu.

Potom je bacala zapaljive bombe na božićnu jelku i zapalila je.

Vojska je potvrdila da su četvorica muškaraca uhapšena i da su im konfiskovani motocikli.

U utorak je uvredljiv video na kojem stanovnik Tripolija sunit protestuje protiv lidera dve glavne šiitske organizacije Hezbolaha i Amala i verskih šiitskih ličnosti, izazvao gnev šiiita.

Njihove pristalice su krenule na protestni kamp u Bejrutu ali su bezbednosne snage intervenisale ne bi li ih potisnule što je izazvalo ulične sukobe koji su trajali satima.

Gnevni napadači su takodje napali protestne kampove u severnom okrugu Hermel i na jugu u Sidonu i Nabatijehu.

Nasilje preti da gurne Liban u još veći haos i podstakne sektaške sukobe usred dvomesečnih protesta protiv vlade i rastuće finansijske krize.

Dnevnik An Nahar je objavio danas da su napadači u Tripoliju bili gnevni jer je sunitski muftija al Šaar pozvao šiita i vodju Amala, predsednika parlamenta Nabiha Berija da se izvini za video.

Pristalice ekstremističkog Hezbolaha i savezničkog Amala ne tolerišu kritike demonstranata na račun svojih lidera i danima su pokušavali, još pre video snimka, da napadnu protestne šatore.

Protesti protiv vlade su počeli sredinom oktobra.

Demonstranti ne štede ni jednog libanskog političara i optužuju vladajuću elitu za korupciju i loše upravljanje, te pozivaju na obrazovanje vlade tehnokrata.

Demonstracije su uglavnom bile mirne, a izazvane su sve gorom ekonomskom krizom.

Beri, predsednik parlamenta i premijer u ostavci Saad Hariri sastali su se u utorak i apelovali na Libance da se klone podela, upozorivši da neke stranke nastoje da podstaknu nasilje u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: