NATO se sprema za neki rat?

Vojne vežbe NATO-a u baltičkim zemljama, Poljskoj, kao i u vodama Crnog i Baltičkog mora ukazuju na činjenicu da se Alijansa priprema za sukob velikih razmera.

Izvor: B92

Sreda, 18.12.2019.

08:07

NATO se sprema za neki rat?
Handout/Handout/Getty images/Ilustracija

To je izjavio načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov, obraćajući se stranim vojnim atašeima.

To je izjavio načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov, obraćajući se stranim vojnim atašeima, komentarišući intenziviranje vojnih aktivnosti u baltičkim zemljama i Poljskoj, na Crnom i Baltičkom moru.

On je, pri tome, napomenuo da blok promoviše tezu o "ruskoj vojnoj pretnji", tumačeći svaki postupak Rusije za osiguravanje bezbednosti ili svaki planirani transparentni događaj u oblasti vojne izgradnje kao "pretnju miru".

"U doktrinarnim dokumentima Brisela, Rusija ima status protivnika", naglasio je general.

Štaviše, na poslednjem samitu NATO-a u Londonu objavljeno je da je završeno formiranje snaga i sredstava visoke gotovosti u sklopu inicijative "četiri-trideset". Najavljeno je i značajno povećanje efikasnosti prebacivanja trupa i snaga na "istočno krilo" Alijanse, dodao je Gerasimov.

"Kako bi se osigurala dominacija u svemiru na samitu je odlučeno da se svemir prizna za posebnu oblast vođenja ratnih dejstava paralelno sa kopnom, vazduhom, morem i sajberprostorom", dodao je general podsećajući da se nastavlja raspoređivanje američkih snaga protivraketne odbrane u Evropi.

Gerasimov je podsetio i da su od 2016. godine zemlje članice saveza povećale rashode za odbranu za 130 milijardi dolara, a planira se da se do 2024. godine povećaju za 400 milijardi dolara. On je naglasio da akcije bloka povećavaju tenzije i smanjuju nivo bezbednosti na liniji dodira između Rusije i NATO-a.

Saradnja sa NATO-om i kontrola nuklearnog naoružanja

Gerasimov je rekao da smatra potrebnim da se obnovi saradnja između Rusije i NATO-a za rešavanje nagomilanih problematičnih pitanja.

"Smanjivanje rizika od opasnih incidenata u vojnoj oblasti trebalo bi da ostane najvažnije područje dijaloga između Rusije s jedne i Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a s druge strane. Neophodno je da se obnovi saradnja Rusije i NATO-a kako bi se rešila nagomilana problematična pitanja", objasnio je Gerasimov, a prenosi Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: