"Da je postojao tridesetih godina, Fejsbuk bi Hitleru dozvolio da targetira Jevreje"

Britanski glumac i komičar Saša Baron Koen "osuo je paljbu" na izvršnog direktora Fejsbuka Marka Zakerberga, piše Dejli mejl.

Izvor: B92

Petak, 22.11.2019.

09:06

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Koen je rekao da bi, da je njegova društvena mreža postojala tridesetih godina prošlog veka, Zakerberg verovatno dozvolio i Hitleru da objavljuje oglase koji targetiraju Jevreje.

On je kritikovao i čelnike drugih tehnoloških divova, Gugla i Tvitera, jer su se ponašali kao "najveća propagandna mašina u istoriji" za grupe koje šire mržnju, istovremeno dozvoljavajući lažnim vestima da uzmu primat nad pravim vesti.

Koen je optužio stranice društvenih medija i pretraživače da "olakšavaju ... svu ovu mržnju i nasilje" koja je dovela do "naraslih" zločina iz mržnje i porasta "smrtonosnih napada na verske i etničke manjine".

"Svu ovu mržnju i nasilje omogućava nekolicina internet-kompanija koje predstavljaju najveću propagandnu mašinu u istoriji", rekao je glumac, zvezda filma "Borat" tokom svog obraćanja pred Ligom protiv klevete (ADL) u Njujorku u četvrtak.

ADL je jedna od najstarijih i najuticajnijih američkih grupa aktivista za borbu protiv mržnje.

Koen je posebno kritikovao Zakerberga i pet drugih tehnoloških rukovodilaca koje je on kolektivno nazvao "Silicijumskom šestorkom" - grupom koja uključuje izvršnog direktora "Gugla" Sundara Pičaija, suosnivače te kompanije Larija Pejdža i Sergeja Brina, izvršnu direktorku "Jutjuba" Suzan Vojčicki i šefa Tvitera Džeka Dorsija.

"Silicijumska šestorka - svi milijarderi, svi Amerikanci - više im je stalo da povećaju cenu deonica nego da štite demokratiju. Ovo je ideološki imperijalizam - šest neizabranih pojedinaca u Silikonskoj dolini nameću svoju viziju ostatku sveta, nisu odgovorni nijednoj vladi i ponašaju se kao da su iznad svakog zakona. Kao da živimo u Rimskom carstvu, a Mark Zakerberg je Cezar. To bi barem objasnilo njegovu frizuru", našalio se Koen.

Komičar je rekao i da su Fejsbuk i Gugl odbili da zabrane stranice i naloge koji negiraju Holokaust.

"Zakerberg je rekao da smatra objave koje negiraju Holokaust 'duboko uvredljivim', ali nije mislio da Fejsbuk treba da ih skine, jer, kako je rekao: 'misli da postoje stvari koje ljudi pogrešno shvataju'", rekao je Koen.

"U ovom trenutku na Fejsbuku još postoje oni koji demantuju Holokaust, a Gugl vas i dalje prostim klikom može odvesti na takve stranice. Jedan od čelnika Gugla jednom mi je rekao nešto neverovatno - da ove veb-lokacije samo pokazuju 'obe strane' problema. To je ludilo", zaključio je Koen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: