"Zapad Belorusiju vidi kao potencijalnog suparnika Rusiji"

U strahu da Rusija ne "proguta" Belorusiju najavljenom integracijom, Zapad sve aktivnije pokušava da pridobije poverenje beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ albasu
Ilustracija: Depositphotos/ albasu

Kako "Volstrit žurnal" upozorava, a prenosi Sputnjik jačanje tog savezništva Moskve i Minska moglo dodatno da promeni balans snaga u Evropi koji je trenutno uspostavljen.

"Volstrit žurnal" navodi da Lukašenko, koji je na vlasti još od 1994. godine, na sve načine pokušava da se suprotstavi zahtevima Moskve da se Belorusija integriše u takozvanu saveznu državu, a dokaz tome je i njegova nedavna odluka da ne dozvoli Rusiji da na teritoriji zemlje razmesti svoje vojne baze, čime je ujedno i sačuvao neutralnost Belorusije, pre svega u kontekstu ukrajinskog konflikta.

Poljski šef diplomatije Jacek Čaputovič se ovim povodom oglasio, te je ocenio da je situacija poprilično ozbiljna jer Rusija zaista ima kapaciteta da primora Belorusiju na savezništvo, da izvrši neverovatan pritisak na Minsk, zbog čega je i od preke važnosti da Evropska unija pruži maksimalnu podršku Belorusiji kako bi sačuvala suverenitet, piše Sputnjik.

Politički analitičar Semjon Uralov kaže da je ovo sve već uigrana priča, da Zapad pokušava da u Belorusiji, baš kao što je to bio slučaj sa Ukrajinom, Gruzijom i Moldavijom, pronađe još jednog suparnika Rusiji i da na taj način prouzrokuje unutrašnji konflikt.

Integracija Rusije i Belorusije sprovodi odjednom u nekoliko pravaca, humanitarnom, ekonomskom, ali i u vojnom.

Iz tog razloga ne treba ni da bude čudno zbog čega se pregovori ruske i beloruske delegacije po pitanju sklapanja ovog saveza vode iza zatvorenih vrata, ocenjuje Uralov i dodaje da se uskoro može očekivati snažna medijska kampanja, koja će u velikoj meri biti usmerena na belorusku javnost.

Sa druge strane, Oleg Nemenski sa Ruskog instituta za strateška istraživanja za Sputnjik kaže da nema smisla govoriti o nekakvom zaokretu Belorusije ka Zapadu, makar dok je Lukašenko na vlasti.

Treba reći da Belorusija trenutno ima šansu da popravi odnose sa Zapadom, pre svega jer je Zapad promenio svoju politiku prema Minsku, budući da je do sada glavni cilj bio da se svrgne Lukašenko sa vlasti, ali je vremenom postalo jasno da je potrebno sarađivati sa onima koji su trenutno na vlasti.

"Međutim, ono što treba da brine Rusiju, jeste to što Belorusija pokušava da zauzme neutralni status u međunarodnoj politici, dok Moskva Minsk želi da vidi kao saveznika, a ne kao neutralni faktor", upozorava Oleg Nemenski.

strana 1 od 515 idi na stranu