Podela u EU: Merkelova ili Makron?

Izjava francuskog predsednika Makrona o Evropskoj uniji i NATO podelila je Evropu. Sa Makronom se posebno nije usaglasila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Izvor: B92, Sputnjik
Podeli
EPA-EFE / SASCHA STEINBACH
EPA-EFE / SASCHA STEINBACH

Merkelova smatra da je Emanuel Makron imao vrlo "surov rečnik". Ona je poručila da ne deli njegov stav.

"Evropa se sasvim sigurno našla u haosu koji poodavno traje i teško je proceniti kuda će dalje ići. Makronova izjava nije u suštini ništa novo, samo su nove formulacije koje su veoma drastične i veoma brutalne. To je sada, po intonaciji, dramatičnije nego što je on inače govorio“, rekao je za Sputnjik dugogodišnji dopisnik lista "Politika" iz Nemačke Miroslav Stojanović.

Stojanović kaže da su se Merkelova i Makron razišli u mišljenima kada je Makron izjavio da je EU potrebna radikalna reforma.

"Makronov koncept poznat je još od onog čuvenog govora na Sorboni, kada je rekao da EU više ne može praviti neku unutrašnju koheziju sa postojećim mehanizmima i u kompoziciji sa 28, odnosno 27 članica, te da joj je potrebna radikalna reforma", rekao je Stojanović.

"Taj tandem je ranije uvek otvarao neku novu stranicu u tom najvećem posleratnom projektu — EU. Međutim, taj tandem odavno ne funkcioniše skladno“, objašnjava Miroslav Stojanović.

Stojanović smatra da Makron želi da se postavi kao novi vođa Unije i da, na neki način, lidersku palicu preuzme od Angele Merkel, piše Sputnjik.

"Za sada osim onog koji zastupaju Merkelova i Makron, u Evropi ne postoji treći koncept konsolidacije Evropske unije niti ličnost koja bi mogla da ga nametne kao temu, a kamoli da ga realizuje", kaže Stojanović.

strana 1 od 579 idi na stranu