Četvrtak, 24.10.2019.

08:49

Turskoj se priprema podloga za nove sankcije

Evropski poslanici osudili tursku inicijativu za formiranje "bezbedne zone" na severoistoku Sirije i pripremili podlogu za nove finansijske sankcije Ankari.

Izvor: Tanjug

Turskoj se priprema podloga za nove sankcije
efks/Depositphotos.com/Ilistracija

O tome bi evroposlanici trebalo da se izjasne danas.

Evropski parlament ne pita se direktno o spoljnopolitičkim odlukama bloka, ali ima moć da umanji važna finansijska sredstva koja iz EU odlaze u Tursku.

U nacrtu rezolucije koju bi evropski poslanici trebalo da usvoje danas i koja ima podršku svih političkih grupa u parlamentu, poziva se na donošenje "odgovarajućih i cijanih ekonomskih mera protiv Turske".

U tekstu se poziva na suspenziju carinske unije EU i Ankare, a ta mera bi, napominje Rojters, uticala na trgovinsku razmenu u vrednosti od 200 milijardi evra između 28 država članica EU i Turske.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, postigli su u utorak dogovor o podeli kontrole nad severoistokom Sirije.

Prema tom sporazumu, Turska će zadržati oblast koju je osvojila invazijom, dok će ruske i sirijske snage kontrolisati ostali deo duž sirijsko-turske granice.

Tim dogovorom, kurdskim borcima dat je rok od 150 sati da se povuku iz zone na severoistoku Sirije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: