Kraj! Prekinuti razgovori o Albaniji i Severnoj Makedoniji

Evropski lideri su jutros prekinuli razgovore, a da nisu postigli dogovor o eventualnom početku pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Izvor: Beta

Petak, 18.10.2019.

09:32

Kraj! Prekinuti razgovori o Albaniji i Severnoj Makedoniji
Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Odluka je izostala uprkos celonoćnim dramatičnim razgovorima, ali i upozorenjima da bi odbijanje narušilo reputaciju EU i dovelo u opasnost region Zapadnog Balkana.

Belgijski premijer Šarl Mišel koji je imenovan za predsednika Evropskog saveta izjavio je da je na sastanku lidera EU vođena strateška rasprava o Zapadnom Balkanu, ali da nije bilo saglasnosti.

Rasprava će morati da se nastavi u Savetu (EU), a predsednik će morati da odluči kako da postupi, rekao je Mišel novinarima uoči nastavka sastanka u Briselu.

Šefovi država i vlada EU tokom noćašnje rasprave nisu uspeli da se usaglase oko pokretanja pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Saglasnost nije postignuta ni oko teksta koji bi, umesto odluke o otvaranju pregovora, poslao pozitivne poruke Skoplju i Tirani, kao podsticaj za dalje angažovanje oko ovog pitanja.

Skoplje i Tirana su očekivali zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu u EU, što je proces koji traje godinama. Posebno Severna MAkedonija koja je čak pristala i na promenu imena nakon postizanja sporazuma s Grčkom. Više evropskih zvaničnika tada je jasno stavilo do znanja da bi ta zemlja trebalo da se "nagradi" pristupnim pregovorima.

Međutim, sada Evropska komisija, koja vodi te pregovore, tvrdi da u obe zemlje ispunile sve uslove za dobijanje datuma za početak pregovora.

Evropski lideri su obećali da će odluku o Severnoj Makedoniji i Albaniji doneti do kraja oktobra, ali su razgovori do jutros bili bezuspešni.

Francuski predsednik Emanuel Makron odbija prijem novih članica, dok se procedure za proširenje EU ne poboljšaju, dok se Holandija protivi kandidaturi Albanije i osporava ocene Evropske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: