Gori Grčka: Stotine vatrogasaca gase tri velika požara FOTO/VIDEO

Atina -- Na stotine vatrogasaca bori se protiv šumskih požara koji su izbili u Grčkoj - na ostrvima Eviji i Tasosu, kao i u blizini Tebe, severozapadno od Atine.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS
EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Na Eviji su, posle manastira, iz predostrožnosti evakuisana i dva sela.

Evakuisani su manastir Svete Bogorodice Mavrovske i sela Markrimali i Kontodespoti, prenela je ANA.

Dim koji se širi od požara prekrio je poluostrvo Atika, uključujući i Atinu, koja je udaljena oko 110 kilometara.

Požar, koji je zahvatio borovu šumu, gasi 227 vatrogasaca sa 75 vatrogasnih vozila. Iz vazduha im pomaže šest "kanadera" i šest helikoptera.

Grčka televizija objavila je snimke na kojima se vidi kako je gust, crni dim prekrio oblast, dok vetar raznosi pepeo kilometrima daleko.

EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS
EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Zvaničnici civilne zaštite su upozorili ljude u pogođenim oblastima, posebno starije, decu i one koji imaju srčanih ili problema s disanjem, da ostanu u zatvorenom prostoru i da nameste klima-uređaje tako da se koristi vazduh samo iz prostorije.

Jak vetar i nepristupačan teren otežavaju napore vatrogasaca da se izbore s požarom koji je zahvatio šumu koja je obuhvaćena programom EU Natura 2000.

Na desetine vatrogasaca, dva kanadera i helikopter bore se protiv požara i na ostrvu Tasos.

Treći požar bukti kod Tebe, severozapadno od Atine, preneo je AP, napominjući da su u Grčkoj, u vreme povećanog rizika od izbijanja požara, za javnost zatvoreni parkovi i šumski predeli.

EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS
EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Šumski požari van kontrole bukte u još najmanje četiri regiona u Grčkoj. U poslednja tri dana vatrogasci su intervenisali 182 puta, prenosi Rojters.

Grčka se često tokom sušnih letnjih meseci suočava s požarima, a vlasti su upozorile na povećan rizik od izbijanja požara ove nedelje.

Aktivisti za zaštitu životne sredine smatraju da sve više požara širom sveta predstavlja zabrinjavajući simptom globalnog zagrevanja.

Prošle godine, u letovalištu Mati u blizini Atine 100 ljudi je poginulo u požaru.

Svet

strana 1 od 468 idi na stranu