Bugarska i Severna Makedonija će predsedavati Berlinskom procesu?

Ministar spoljnih poslova Poljske Jacek Čaputovič rekao je da će Bugarska i Severna Makedonija najverovatnije zajednički predsedavati Berlinskom procesu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos//vlakoh
Foto: Depositphotos//vlakoh

Berlinskom procesu sada predsedava Poljska, dok će sledeći predsedavajući biti određen na samitu u Poznanju početkom jula ove godine.

Čaputovič, komentarišući odlaganje početka pregovora o učlanjenju Severne Makedonije u EU za oktobar, kategorično tvrdi da ta zemlja ima jasnu evropsku perspektivu.

„Smatram da treba da ih podržimo. I veoma sam srećan što će najverovatnije sledeće predsedavanje Berlinskim procesom preuzeti Bugarska, zajedno sa Severnom Makedonijom“, izjavio je šef poljske diplomatije.

Savetnik poljskog predsednika Andžeja Dude, Bogoslav Vinic, ipak je upozorio da pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana u EU može biti odloženo na duži period.

„Mi podržavamo zemlje na Zapadnom Balkanu, ali ne postoji pozitivna klima u Evropi koja će omogučiti brzo pristupanje. Biće veoma teško da se priključe bar u narednih deset godina“, izjavio je Vinic.

strana 1 od 462 idi na stranu