Ovo nije prvi put da su testovi procurili među đake, sličan scenario pre šest godina

Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je jutros da je polaganje testa iz matematike, u okviru završnog ispita za učenike osmih razreda, odloženo.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ DUŠAN ANIČIĆ
FOTO TANJUG/ DUŠAN ANIČIĆ

Pročitajte još:

Odložen test iz matematike, testovi "procurili"

Oglasio se ministar prosvete: Neko je prodao test iz matematike, biće smena VIDEO

"Procurio" i kombinovani test? VIDEO

Da su testovi procurili u javnost potvrdio je i ministar prosvete Mladen Šarčević. Prva televizija došla je u posed i navodnog kombinovanog testa. Navodi se ispituju.

Prema trenutnim informacijama, test iz matematike odložen je za četvrtak, dok se kombinovani test održava u sredu, kako je i bilo planirano.

A celokupno polaganje male mature poništeno je 2013. kada su otkrivene, kako je tada zvanično objašnjeno, malverzacije s testovima iz srpskog i matematike.

Tada se ispostavilo da su testovi bili ukradeni, a za krađu je osumnjičena službenica štamparije Službenog glasnika.

Drugi osnovni sud izrekao je presudu bivšoj radnici Službenog glasnika Z. M. i njenim saučesnicima, optuženim za krađu testova za malu maturu u junu 2013. Ona je osuđena na uslovnu kaznu od četiri meseca zatvora sa rokom provere od dve godine, dok su dvojica njenih saučesnika osuđeni na uslovnu kaznu od tri meseca zatvora, sa rokom provere od godinu dana.

Upisna komisija je 2013. godine odlučila da osmaci umesto bodova sa testova, budu rangirani na osnovu uspeha iz dosadašnjeg školovanja, ali i uspeha na takmičenjima.

Sadašnja situacija je malo drugačija. Prema navodima ministra Šarčevića, Zavod za unapređivanja kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro su uradili svoj posao, ali je zatajilo negde na terenu. Istražuje se koja od školskih uprava je otvorila rezervni test, koji se otvara samo u slučajevima da je detetu potreban novi jer je dosta pogrešilo.

"Mi ćemo sada znati sada vrlo brzo, jer će svi morati da donesu te kese s testovima, i utvrdiće se gde se to tačno dogodilo", rekao je Šarćević i objasnio da je reč o nekome ko je bio blizu testova, odnosno koga je direktor škole ovlastio. Zbog toga je u celu proceduru uključena policija, jer je preko 2.000 faktora koji imaju kontakt s testovima.

Nakon događaja iz 2013. godine znatno su pojačane mere bezbednosti prilikom štampanja i prevoza testova za malu maturu.

strana 1 od 139 idi na stranu