Pre godinu dana potpisan je Prespanski sporazum

Pre tačno godinu dana ministri spoljnih poslova Grčke i novoimenovane Severne Makedonije na obali Prespanskog jezera potpisali su Prespanski sporazum.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2019.

14:25

Pre godinu dana potpisan je Prespanski sporazum
EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

Ovim sporazumom razrešen je skoro tridesetogodišnji spor između Atine i Skoplja o ustavnom imenu bivše jugoslovenske republike.

Potpisivanje sporazuma izazvalo je brojne reakcije na grčkoj i makedonskoj strani, ali su vlasti čvrsto stajale iza tvrdnje da ovaj sporazum štiti interese grčkog i makedonskog naroda i mogućava održivu budućnost dva suseda.

Grčki i makedonski premijer Aleksis Cipras i Zoran Zaev nominovani su za Nobelovu nagradu za mir upravo zbog postizanja, potpisivanja i implementacija Prespanskog sporazuma.

Prespanski sporazum je bio snažno podržan u međunarodnim krugovima, pre svega u Berlinu, Briselu i Vašingtonu. Evropski zvaničnici ovaj sporazum su okarakterisali kao istorijski sporazum na Zapadnom Balkanu koji treba da predstavlja primer za druge regionalne sporove.

Aktuelni ministar spoljnih poslova Grčke Jorgos Katrugalos je povodom godinu dana od potpisivanja Sporazuma iz Prespe rekao da je ovaj dogovor usvojen isključivo u skladu sa grčkim nacionalnim interesima, dok je sa druge strane, opozicija u Grčkoj na čelu sa strankom Nova demokratija optužila je grčkog premijera Aleksisa Ciprasa za izdaju grčkih interesa, imena i identiteta.

Novo ime makedonske države nije prihvaćeno na referendumu makedonskih građana koji je bio održan 30. septembra 2018. godine, međutim vlasti u Skoplju uspelesu u makedonskom Sobranju da izdestvuju dvotrećinsku većinu o promeni ustava kako bi se ozvaničila upotreba novog imena države Severne Makedonije.

Opozicioni VMRO-DPMNE u toj zemlji je optužio vlast za nacionalnu izdaju, izdaju makedonskog imena i identiteta.

Bivši grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas na svom nalogu na Tviteru objavio je zajedničku fotografiju sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije, Nikolom Dimitrovom povodom godinu dana od potpisivanja Prespanskog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: