Da li Haradinaj preti?

Kosovski premijer i danas ponovio da takse na proizvode iz Srbije i BiH neće biti ukinute i dodao da ta mera nije usmerena protiv SAD, već Srbije i Rusije.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 01.02.2019.

14:07

Da li Haradinaj preti?
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

SAD se inače zalažu za ukidanje takse, i povodom toga je juče održan sastanak kosovskih zvaničnika i američkog ambasadora u Prištini, koji je, prema pisanju prištinskih medija izašao ljut jer je Ramuš Haradinaj odbio da ukine takse.

Haradinaj je svoj stav ponovio i danas na komemoraciji povodom 575 godina od smrti Đerđa Kastriotija Skenderbega u Klini, a prenela je prištinska Koha.

On je rekao da je odluka o nametnutnom porezu doneta protiv Rusije i Srbije jer su, kako je rekao, intenzivno radili protiv priznanja kosovske nezavisnosti i blokadi članstva Prištine u Interpolu.

"Srbija i Rusija su intenzivno radili na povlačenju naših priznanja, uz novac i šta sve ne. Uradili su sve i svašta da ne postanemo deo Interpola. Mi nismo ucenili dijalog. A Hašim Tači je sutradan otišao na sastanak. Kako može (predsednik Srbije Aleksandr Vučić) da kaže da neće da sedne za sto bez povlačenje takse? Nema uslova za dijalog, dijalog može da se nastavi, ali bez uslova. Taksa će ostati do priznanja, zapamtite", kazao je Haradinaj.

On je dodao da neće dopustiti da Kosovo u dijalogu da deo svoje teritorije ili formiranje Republike Srpske jer to bi značilo "dovo]enje Rusije unutar Kosova". "Možemo da im damo samo tržište", kazao je on.

Govoreći o izjavama da Kosovo nepovlačenjem odluke o taksama pogoršava odnose sa SAD, Haradinaj je rekao da svi koji to kažu greše, jer takse nisu uvedene SAD već Srbiji.

Osvrćući se na najave mogućnosti podele Kosova kao rezultata sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, Haradinaj je rekao da neće biti razmene teritorija i da Kosovo "neće dati nijedan deo svoje teritorije, jer su Albanci dali previše teritorija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: