Izveštaj Dika Martija izvanredan, pomogao Karlin pomoćnik

Beograd -- Jedan od bivših komandanta OVK Rustem Mustafa - Remi, trebalo bi da bude jedan od prvih koji će biti ispitani pred Specijalizovanim tužilaštvom.

Izvor: B92, prva
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

Nekadašnji tužioc za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže za vesti TV Prva da je zadovoljan što je to tužilaštvo uopšte počelo da radi i što je osnovano jer se radi o najmonstruoznijim zločinima koji su počinujeni na teritoriji bivše Jugoslavije.

Na pitanje da prokomentariše najavu da će jednog od članova OVK koji će biti saslušani u Hagu braniti Džefri Najs, Vukčević kaže da ga to čudi. "Kao bivši tužilac ja se ne bih bavio ratnim zločinima, ali to je njegovo pravo. On je odličan pravnik.", kazao je on.

Govoreći o spekulacijama da bi i Kadri Veselji, sadašnji predsednik kosovske skupštine, i kosovski predsednik Hašim Tači takođe mogli da dobiju poziv za sud, Vukčević napominje da se za sada radi samo o spekulacijama, ali i napominje i da su Amerikanci bili veoma zainteresovani kada im je prvi put pokazao izveštaj srpskog tužilaštva u kom s epominje Tači.

"Ne bih ništa prejudicirao. Celi timovi su radili na tome, odnosno na 'dreničkoj grupi' koja je bila 'sve i svja' i koja je bila vrlo surova. Mi smo dosta pomogli i da nije bilo nas ne bi bilo izveštaja Dika Martij. Ja sam lično dao sve što smo imali", istakao je Vukčević.

Međutim, najdelikatnije pitanje su svedoci i činjenica da su oni nestajali. "Rekao sam to Martiju. To je bila bolna tačka i mislim i da će i dalje biti", rekao je on.

Vukčević kaže da je tim Dika Martija uradio izvanredan posao, posle čega je doašlo imenovanje specijalnog tužioca Vilijamsona koji je nastavio rad. "On je bio kod nas i rekao je da im je puno pomogao Patrik Lopez, pomoćnik Karle Del Ponte", zaključio je on.

strana 1 od 132 idi na stranu