Završeni sastanci sa ambasadorima, zaseda Savet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se nešto posle 17.30 sati sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom delegacije EU.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prethodno je razgovarao sa ambasadorima Rusije i Kine.

Počela je potom i sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, povodom najnovijih mera Prištine. Priština je, mimo CEFTA sporazuma, podigla danas takse na robu iz centralne Srbije za 100 procenata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je ambasadore Rusije i Kine da obaveste predsednike svojih zemalja o "najnovijem neodgovornom potezu" Prištine o uvodjenju taksi od 100 odsto na robu iz Srbije.

Ambasadori Aleksandar Čepurin i Li Mančang su izrazili punu podršku naporima Srbije da krizu reši mirnim putem, uz poštovanje medjunarodnog javnog prava i postignutih sporazuma i ugovora u regionu, saopštilo je predsedništvo Srbije.

Vučić je rekao da mere Prištine vode ka punoj destabilizaciji celog regiona i da mogu dovesti i do dublje eskalacije sukoba. Vučić i ambasadori Rusije i Kine su se dogovorili da budu u svakodnevnom kontaktu dok "kriza, koju je Priština izazvala, ne bude prevazidjena".

Kao povod se navode “najnovije mere Prištine”.

Priština je, mimo CEFTA sporazuma, podigla danas takse na robe iz centralne Srbije za 100 procenata.

Taj potez Prištine može se smatrati politički najizazovnijom i najtežom situacijom od nelegalnog proglašenja nezavisnosti pokrajine.

O tome opširnije na stranicama sekcije BIZ.

Politika

Vučić: Hvala Kipru

Nikozija -- Predsednik Vučić preneo u Nikoziji da je kiparski predsednik Nikos Anastasijadis prihvatio njegovu molbu da se angažuje na međunarodnom planu oko Kosova.

Politika petak 30.11. 18:56 Komentara: 6
strana 1 od 177 idi na stranu