Opstanak Tereze Mej "visi" na šest glasova

London -- Protivnicima britanske premijerke Tereze Mej iz njene Konzervativne stranke nedostaje još šest pisama kako bi se pitanje poverenja stavilo na glasanje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images
Getty Images

Britanski "San" izvestio je da su 42 poslanika Konzervativne partije pružili čvrste garancije da su poslali pisma o nepoverenju Terezi Mej, a 48 pisama je potrebno da bi postupak bio pokrenut, podseća Rojters.

"San" je, kako se navodi, izvestio da je 25 poslanika javno kazalo da je poslalo pismo, a da je ostalih 17 privatno reklo da je pisalo Grejemu Brejdiju, predsedavajućem torijevskog komiteta, koji sakuplja listu sa imenima onih koji su poslali pisma.

Britanska premijerka juče je izjavila da, prema informacijama sa kojima ona raspolaže, još nije prikupljen neophodan broj glasova da bi se o njenom poverenju izjašnjavala Konzervativna stranka. "Koliko ja znam, nije", rekla je Mej za "Skaj njuz" odgovarajući na pitanje da li je ispunjen prag za formalno glasanje o poverenju, preneo je Rojters.

Da bi glasanje o poverenju bilo pokrenuto, neophodno je da 48 poslanika iz premijerkine Konzervativne stranke preda pismo predsedavajućem odbora zaduženom za stranačko vođstvo. Da toliki broj zahteva nije još stigao, potvrdio je ranije za BBC i predsedavajući tog odbora Brejdi.

Osim toga, britanska premijerka mišljenja je da njena smena ne bi olakšala pregovore o Bregzitu i da ne razmišlkja da podnese ostavku.

"Promena lidera u ovom trenutku neće učiniti pregovore lakšim, niti će promeniti računicu u parlamentu", istakla je Mej u intervjuu za televiziju "Skaj njuz". Takođe je dodala da će naredna sedmica biti ključna za uspeh razgovora o Bregzitu i najavila da će se sastati sa liderima EU pre vanrednog samita Evropskog saveta 25. novembra, prenosi Glas Amerike.

Vest da je postignut sporazum sa EU izazvala je političku krizu u Britaniji, s obzirom na to da su dogovor oštro kritikovali i opozicija i vladajući konzervativci. Dva ministra i nekoliko državnih sekretara podneli su ostavke, a više od 20 poslanika uputilo je zvaničan poziv da se izglasa nepoverenje Terezi Mej na položaju liderke stranke a samim tim i premijerke.

Mnogi konzervatici koji podržavaju izlazak Britanije iz EU, žele jasan raskid s Briselom i tvrde da bi bliske trgovinske veze, predvidjene sporazumom, pretvorile zemlju u vazalnu državu. Prema nacrtu sporazuma, Britanija bi napustila EU 29. marta iduće godine, ali bi ostala deo jedinstvenog tržišta do kraja 2020. godine. Zemlja bi ostala i u carinskoj uniji sa EU, da bi se izbeglo postavljanje kontrolnih punktova na irskoj granici.

Svet

strana 1 od 395 idi na stranu