Stoltenberg poručio Moskvi: Poštujte sporazum

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da poštuje sporazum o nuklearnom oružju koji su pre 30 godina potpisali Vašington i Moskva.

Izvor: B92

Sreda, 03.10.2018.

23:20

Stoltenberg poručio Moskvi: Poštujte sporazum
Foto: Tanjug/AP

U pitanju je sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa koji su 1987. godine potpisali Ronald Regan i Mihail Gorbačov a koji za Stoltenberga predstavlja "kamen temeljac evropske bezbednosti".

Zemlje članice NATO sumnjaju da je Rusija prekršila taj sporazum s raketnim sistemom 9M729.

"Veoma smo zabrinuti i pozivamo Rusiju da poštuje sporazum na transparentan način", rekao je Stoltenberg na početku dvodnevnog sastanka ministra odbrane NATO.

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata zabranjuje čitavu jednu klasu oružja - krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: