Tači: Neće niti lako, nema priznanja pre demarkacije

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da je pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom u interesu Kosova i regiona.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2018.

13:42

Tači: Neće niti lako, nema priznanja pre demarkacije
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

Za to je, kako kaže, dobio potvrdu tokom poseta Tirani, Podgorici i Skoplju.

Tači je na konferenciji za novinare kazao da zemlje regiona podržavaju dijalog i ocenio da bi sporazum sa Srbijom otvorio evropsku perspektivu dve zemlje.

"Svi su za dijalog i svi su za pregovore. Svi bi pozdravili sporazum Kosova i Srbije koji bi otvorio evropsku perspektivu. Sreo sam se sa predsednicima Albanije i Crne Gore i premijerom Makedonije. Ove zemlje podržavaju dijalog i pozdravili bi mirovni sporazum u interesu dve zemlje", kazao je Tači.

Razgovori neće biti laki zbog demarkacije granice u dužini od 430 kilometara i neće biti međusobnog priznanja bez okončanja tog procesa, ocenio je Tači. "Korekcija granice obezbeđuje direktno priznanje od Srbije i pripajanje (Preševske) doline Kosovu. Priznanje od strane Srbije podrazumeva i priznanje pet država EU koje nisu priznale Kosovo i podrazumeva početak procesa stvaranja Vojske Kosova", rekao je on i dodao da to istovremeno znači i eliminisanje ruskog veta u SB UN.

Prema njegovim rečima, Kosovo bi nakon toga priznalo još 80 država koje ga do sada nisu priznale. Tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kosovski predsednik biće u Njujorku, a kako je najavio maksimalno će raditi na uspostavljanju kontakata i radiće više na učlanjenju Kosova u Interpol i Unesko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: