"Košmar kakav nije viđen, sprečite katastrofu"

Njujork -- Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao na sve strane koje su uključene u konflikt u Siriji, da zaštite civile i izbegnu "krvoproliće" u Idlibu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty Images
Ilustracija: Getty Images

Taj grad inače je poslednje veliko uporište pobunjenika.

Gutereš je dodao da bi totalni sukob u Idlibu "doveo do humanitarnog košmara kakav nije još viđen u krvavom sirijskom konfliktu", prenosi AP.

Gutereš je kazao da je jasno da "sadašnja situacija u Idlbiu nije održiva i da prisustvo terorističkih grupa ne može biti tolerisano", ali da je posebno važno da Iran, Rusija i Sirija "nađu način da izoluju grupe terorista i stvore situaciju u kojoj neće civili platiti cenu rešenja problema u Idlibu".

U međuvremenu, američka ambasadorka u UN Niki Hejli optužila je sirijskog predsednika Bašara al Asada i njegove saveznike Rusiju i Iran da su "razorili" poslednje veće uporište pobunjenika u Idlibu. Ona je ponovo upozorila Asada i njegove saveznike da bi SAD smatrale svaki napad na Idlib "bezobzirnim" i da bi njegove posledice bile vrlo teške, navodi AP.

S druge strane, stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao da je bi Zapad trebalo da prekine sa svojom politikom ucena prema vladi Sirije.

"Ne sme biti mesta za politiku ucena koje mnoge zapadne zemlje zastupaju", rekao je Nebenzja, ističući da te zemlje obećavaju hranu, a zauzvrat traže promenu režima u Siriji, prenosi Tass.

Svet

strana 1 od 430 idi na stranu