Venecijanska komisija danas o amandmanima na Ustav

Članovi Venecijanske komisije danas bi na 115. plenarnoj sednici trebalo da daju ocenu Nacrta izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

Izvor: B92

Petak, 22.06.2018.

08:28

Venecijanska komisija danas o amandmanima na Ustav
Ilustracija: Thinkstock

Te izmene su Venecijanskoj komisji prosleđene na mišljenje u aprilu ove godine, podseća "Politika".

Predloge rešenja iz Nacrta amandmana na Ustav u Veneciji će braniti ministarka pravde Nela Kuburović, a plenarnoj sednici prisustvovaće i njen pomoćnik Čedomir Backović, član ovog tela ispred Srbije, navodi list.

U skladu sa preporukama Venecijanske komisije za depolitizaciju sudstva Nacionalna strategija reforme pravosuđa i Akcioni plan za Poglavlje 23 kao jednu od svojih mera predviđaju izmene najvišeg pravnog akta u oblasti pravosuđa, u cilju jačanja nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva.

Prema nezvaničnim saznanjima "Politike", članovi savetodavnog tela Saveta Evrope izneli su brojne kritike na dostavljene amandmane.

U Ministarstvu pravde navode da će Venecijanska komisija posle sednice sastaviti svoje zvanično mišljenje, koje će biti javno dostupno.

"Kao što je više puta do sada rečeno, Ministarstvo pravde će poštovati preporuke Venecijanske komisije i neće ništa komentarisati pre nego što mu bude dostavljeno zvanično mišljenje", rečeno je u Ministarstvu pravde za "Politiku".

Ministarstvo pravde prosledilo je 13. aprila ove godine Venecijanskoj komisiji novi Nacrt izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Zajedno sa pomenutim nacrtom, prosleđen je i tekst Ustavnog zakona za sprovođenje ustavnih amandmana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: