Poverenica: Mediji u Srbiji sve češće krše prava deteta

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković navodi da pojedini mediji u Srbiji sve češće izveštavaju o deci na neprimeren i senzacionalistički način.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2018.

19:01

Poverenica: Mediji u Srbiji sve češće krše prava deteta
Ilustracija: Thinkstock

Jankovićeva je sve medije pozvala da poštuju Ustаv i zаkone kada izveštavaju o događajima čiji su akteri deca i dodala da ne postoji opravdanje za izveštavanje na senzacionalistički način.

Kabinet poverenice je saopštio da se objаvljivаnjem inicijala, fotografije kuća u kojima deca stanuju, fotografija ili snimaka na kojima je moguće prepoznati dete, dovodi do povrede prava dece i mogu se ozbiljno ugroziti njihova sigurnost i trajno ostaviti štetne posledice na njihov razvoj i odrastanje.

"Poslednjih dаnа, ali i meseci, svedoci smo da mediji sve češće objavljuju slučajeve zlostavljanja i nasilja nad decom i iznose njihove životne priče i lične ispovesti, gde se u jednom broju medijskih objava prelaze granice profesionalne etike i grubo krše prava deteta", ocenila je poverenica.

Jankovićeva je dodala da mediji prilikom ukazivanja na štetne pojave i tragične slučajeve moraju da zaštite prava svakog deteta, ali i svake žrtve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: