SPC: Izuzetna zabrinutost Crkve i naroda za KiM

Sabor SPC konstatovao izuzetnu zabrinutost sveštenstva, monaštva i vernog naroda zbog sve češćih zvaničnih i nezvaničnih izjava u vezi sa konačnim statusom KiM.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

"Sabor deli njihovu zabrinutost povodom učestalih izjava moćnih zemalka Zapada u kojima se otvoreno govori o nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i zbog različitih spekulacija o eventualnoj podeli južne srpske pokrajine", navodi se u saopštenju Sabora, nakon prvog radnog dana redovnog majskog zasedanja u Pećkoj patrijaršiji.

Tome, navodi se, naročito doprinose različiti oblici pritiska od kosovskih institucija, nepoštovanje zakona i elementarnih ljudskih prava, kao i sve učestalije uzurpiranje crkvene i privatne imovine.

"Imajući sve ovo u vidu, Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve će se temeljno baviti ovom temom na svom ovogodišnjem zasedanju i po njegovom završetku izdaće zvanično saopštenje", izjavio je, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, episkop raško-prizrenski Teodosije.

Sabor sutra nastavlja rad u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

Sabor, kojem presedava Irinej, izdao je saopštenje posle razgovora sa nadležnim episkopom, sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom u Peći, Prizrenu i Velikoj Hoči, naveo je episkop Teodosije.

strana 1 od 268 idi na stranu