"Srbija da osudi napade na Siriju, kao oni 1999."

Beograd -- Srbija morala da se opredeli i osudi vazdušne napade na Siriju i sirijski narod, kao što su oni osudili bombardovanje 1999. godine, kaže Vojislav Šešelj.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA / Koca Sulejmanović
Foto: EPA / Koca Sulejmanović

Šešelj je u Narodnoj skupštini Srbije kazao da je narod Sirije uvek bio prijateljski narod sa srpskim i da zato Srbija mora biti solidarna sa njima.

"Sirijski predsednik i sirijski narod su žestoko osudili agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine. Dosmanlijski režim je zaveo sankcije Siriji i mi nikada nismo zvanično čuli da su te sankcije i ukinuli i tražimo ako nisu da se ukinu. Nama je sirijski narod prijateljski narod, uvek je bio i mi moramo biti solidarni sa njim", kazao je lider radikala.

On je dodao da SRS srdačno čestita sirijskom narodu i predsedniku Bašaru el Asadu na "velikoj pobedi protiv agresorskih zapadnih sila SAD, Velike Britanije i Francuske".

"Zapadnjačke sile su pretile, pa moljakale da bar malo spasu obraz. Unapred su najavile gde će da istresu svoje rakete, a nijedna nije pogodila cilj. Porušeno je nekoliko zgrada, niko nije ubijen i nijedno skladište hemijskog oružja nisu uništili, jer ga nije ni bilo", ocenio je on.

Šešelj je dodao da je veliki uspeh sirijske vojske to što je oborila 71 od ukupno 105 krstarećih raketa.

"Na snimcima se videlo kako te rakete eksplodiraju u vazduhu, da li je bilo 71 ili 65, nije bitno, više od pola je oboreno starim sovjetskim naoružanjem", kazao je Šešelj i dodao da je dobro što nije bilo "žestokog uzvraćanja" ni Rusa ni Sirijaca.

"Treba dati upozorenje zapadnim silama da se više ne igraju sa takvim stvarima. Amerićki zubi su napokon polomljeni, Amerika nigde ne može efektivnu vojnu intervenciju da izvede ako joj se suprotstavlja Rusija ili Kina. Pretili su oko Severne Koreje pa odustali, oko Sirije pa odustali", istakao je Šešelj.

On je u Skupštini Srbije kazao da je došao da održi konferenciju za novinare da bi "video da li će ga danas neko javno nazvati 'ratnim zločincem', da mu odmah njušku razbije".

"Evo nisu se ni pojavili ti kandidati, a kamoli da se neko usudio da to uradi. Niko, jer odmah njuška pukne ko od šale", kazao je on i dodao da je "trenirao tokom vikenda".

Zapadne zemlje optužile su režim sirijskog predsednika Bašara el Asada da je 7. aprila u Dumi sproveo napad hemijskim oružjem.

Zbog toga su snage SAD, Velike Britanije i Francuske u subotu sprovele vazdušne napade na vojna postrojenja u Siriji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je odmah nakon toga da je Srbija mala i da ne treba da se meša.

Politika

strana 1 od 268 idi na stranu