Sirene u Aleksincu - "Oprostićemo, ako budemo mogli..."

Aleksinac -- Centralna državna ceremonija povodom godišnjice NATO bombardovanja SRJ održana je u Aleksincu.

Izvor: B92, RTS, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ceremoniji “Oprostićemo, ako budemo mogli, zaboraviti, samo ako nas ne bude bilo” prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i mnogi drugi zvaničnici.

Ceremonija je počela na centralnom gradskom trgu, simbolično, gašenjem rasvete i zvukom sirene za vazdušnu opasnost.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić je rekao da je NATO 1999. godine udario na malu zemlju ponosnog naroda koji je bio kriv što postoji i što čuva svoje.

Naveo je da je 24. mart 1999. godine jedan od najtežih dana za zemlju i prvi u nizu 78 predugih dana bespomučne agresije najveće alijanse na malu zemlju u srcu Evrope.

Istakao je da je ubijeno 2.500 ljudi u tačno 2.500 udara.

"Kada nema krivaca a ostanu samo žrtve, kako se zločin zove?", upitao je predsednik Srbije u obraćanju na ceremoniji pod nazivom "Oprostićemo, ako budemo mogli, zaboraviti, samo ako nas ne bude bilo".

Poručuje da svakog 24. marta obeležavamo ubijanje našeg naroda i u Varvarinu, Grdelici, Batajnici.

"Ne moramo ni imena da im govorimo, one koje je NATO pokušavao da prevede u analize, procente. To birokratsko brisanje naših života dovelo je do toga da se o nama priča kao o kolateralnoj šteti, o tome koliko su Srbi krivi", ukazao je predsednik.

Kad god kažu kolateralna šteta, mi ćemo reći ime i prezime ubijenog, zato što znamo da njihovo ubistvo nije bila greška već namera, poručuje Vučić.

"Sve je smišljeno i izvedeno sa jasnim ciljem, svaki od 500.000 projektila sproveden je i bačen sa namerom da se ubijaju ljudi, civili, da se ubijaju naši vojnici, policajci, Srbija. To su hteli, to je bio njihov cilj. To je bila cena koju smo podneli da bi oni pobedili, kako su rekli – zlo. A to zlo je bila borba da sačuvamo integritet i slobodu", istakao je predsednik Srbije.

"Srbija koju nisu ubili i nikada neće njihova je najveća kletva, a naš zadatak i naša budućnost", rekao je predsednik.

Rekli su, podseća Vučić, da je to bila borba protiv diktature.

"Onda kad više nije bilo diktature, onda su proterali naše ljude sa Kosova, odvojili Crnu Goru, a onda su definitivno oduzeli Kosovo. Toliko o časti i njihovom obrazu. Sve bombe i svi iskidani životi nisu bili dovoljni. Kazna koju je neko smislio kao da još nije izvršena. Kao da cela ova zemlja treba da postane jedan veliki spomenik nečijim političkim ambicijama", ukazao je predsednik Srbije.

"Mi jesmo u pravu, i oni znaju da mi jesmo u pravu i znaju da oni nisu u pravu", rekao je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Danas jačamo, kaže, polako i postepeno, ekonomski smo snažniji, izbegavamo pomisao o sukobu, izbegavamo pomisao na osvete.

"Znam da će ovaj put morati dobro o svemu da razmisle i da nađu bolji razlog nego što su ga imali pre 19 godina. Nema opravdanja i nema prostora za krvavu ironiju. Ali, ima našeg pamćenja", napominje predsednik.

Uzeli su nam, navodi, i više nego što smo imali da ponudimo i pravdali borbom protiv imaginarnog zla.

"Rekli su da se bore protiv zla, a zlo je bilo to što smo rekli da Kosovo pripada Srbiji, zlo je bilo što smo ga branili. I dan danas je Kosovo glavna tema. Nećemo da ćutimo i da žrtve predstavljamo kolateralnom štetom. Moramo da uradimo sve da ga ne gubimo", rekao je srpski predsednik.

"Nama je to na ovom mestu zločina više nego jasno. Nama je potreban život i moramo da uradimo sve da ga ne izgubimo, da ne bismo bili nečija statistička greška. Da bismo mogli da odgovorimo na sve. Srbija puna života naša je obaveza prema onima koji su ovde ubijeni. To je i najbolji odgovor onima koji su nas kolateralnom štetom proglasili. Živa, vredna i radna Srbija njihova je kletva, a naš zadatak", istakao je predsednik Srbije.

"Zato je danas tu samo deo diplomatskog kora, hvala vam što ste tu", zahvalio se Vučić.

Sada nam je, rekao je Vučić, više od svega potreban život i moramo da ga stvaramo svakoga dana i da budemo dovoljno snažni, jaki, da odvratimo sve one koji bi da politiku začine smrću i bombama – "obično srpskom smrću".

"Rat i napad na Srbe i Srbiju je bila igrica, u kojoj je sve bilo virtuelno osim posledica po nas. Drugi su izmislili opravdanje za taj zločin i nazvali ga kolateralnom štetom. Ovo je zemlja koja ima svoje dostojanstvo, svoj ponos, koja pamti sve one koji su za nju dali živote. I nikada zbog toga ovaj strašni zločin neće biti završen", navodi predsednik.

Kako je rekao, niko neće moći Srbiju bezrazložno da kažnjava i radi šta mu padne na pamet.

Danas, kaže, imamo jednu kartu u rukama na koju nisu računali – možemo da kažemo šta su nam radili.

"Danas imamo pravo da kažemo šta mislimo, da kažemo šta misli Srbija, šta hoće i kako će da se ponaša. A to pravo ćemo iskoristiti do kraja", poručio je predsednik.

Zato i ne treba da se lažemo zašto je KiM i sada glavna tema, jer smo se podigli iz pepela i malo ojačali, što je i to malo za nas – za njih veliko.

Naveo je da njima ne bi bilo teško da Srbi ponovo plaćaju cenu, da ponovo za njih to sve bude virtuelno.

"Nemamo pravo da zločin zovemo drugim imenom, i zbog ubijenih, zbog posledica koje trpimo, zbog potrebe da sačuvamo našu zemlju", naglasio je Vučić.

Ukazao je da su sve njihove želje i politika usmereni na ono što je naše i napomenuo da zato mi više nego ikada moramo da imamo jasno definisan cilj kako nam se ništa slično ne bi ponovilo.

Nismo ni mi uvek bili sveci, rekao je predsednik, ali nismo otimali tuđe.

Aleksandar Vučić je istakao da će svi u svetu morati da čuju glas Srbije i da cene srpski život, jer i mi cenimo živote svih koji su oko nas.

Poručio je da Srbija hoće da njena budućnost ne bude manje važna od bilo čije niti njen interes manje važan od tuđih interesa.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Dosta ste nam ubijali i porušili. Mnogo ste nam uzeli, vreme je da nam nešto i date i da priznate sopstveni zločin", istakao je Vučić.

"Da, hoćemo partnerstvo i sa vama, da postanemo od neprijatelja prijatelji, samo nas ne terajte da zaboravimo i da svoju zemlju krivimo", dodao je predsednik.

Istakao je da Srbija hoće partnerstvo, ali da neće članstvo u NATO-u i da bi to bilo previše soli na ljutu srpsku ranu.

"Ubijali ste nas zbog tog Kosova, ali to više ne možete. Danas je svima jasno i danas Srbija koja živi i radi može da kaže svima šta hoće. Naš život je postao naš glas. Moraće da počnu da cene naš život. Dosta ste nas ubijali. Da, hoćemo partnerstvo i sa vama koji ste strašne zločine uradili. Ne, nećemo u NATO", kaže Vučić.

"Niko ne daje pravo bilo kome da da nasiljem ubija zemlju i narod. Moramo da se ponašamo racionalno i da gledamo u budućnost. Da tražimo prijateljstvo. To je jedini put iz ćorsokaka. Nastavićemo da se borimo za mir i stabilnost", naveo je Vučić.

"Lepa nam je Srbija, svakoga dana je lepša i bogatija. Drugu zemlju nemamo niti je tražimo. Ovo je naša domovina, jedina lepa srpska otadžbina. Srbiju više niko neće moći da napada jer će Srbija biti sve jača. Nikome nećemo dozvoliti da ponizi Srbiju", poručio je Vučić.

Dodao je da Srbiju više niko neće moći da napada i da će Srbija ekonomski da jača i da će biti vojno snažnija i dovoljno jaka da sebe i narod zaštiti.

"Nećemo da pretimo, čuvaćemo mir i stabilnost, ali nikome nećemo dozvoliti da unizi Srbiju", rekao je predsednik.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Republika Srpska je zagledana u snagu Srbije i zahvalna predsedniku Aleksandru Vučiću što gradi stabilnu i najjaču zemlju u regionu, poručio je večeras u Aleksincu predsednik RS Milorad Dodik na obeležavanju godišnjice NATO agresije.

"Moramo se okupiti danas oko onoga što Srbija jeste", rekao je Dodik i istakao da na taj način i građani RS vide svoju slobodu i snagu.

I Srpska je, kaže Dodik, uverena u svoje slobodarske dane, opstanak i u svoju sve veću kulturnu, obrazovnu, nacionalnu i svaku drugu integraciju sa Srbijom.

Dodik je rekao da su Srbi navikli da oplakuju svoje poginule, ali ne mogu da se naviknu na aroganciju sa kojom su ubijani, a koja se i danas, na druge načine, nastavlja.

"Evo nas ponovo da obeležimo stradanje našeg naroda od onoga koji to nikada nisu hteli da prestanu i koji nisu hteli da priznaju da su to činili samo da bi se vežbali i da su izabrali srpski narod kao metu za svoja oružja i tako uništavali našu infrastrukturu, naciju, državu, ubijali nedužne civile", rekao je Dodik.

On je istakao da se ne može dozvoliti da ode u zaborav ono što se dešavalo.

"Nisu s nama večeras da kazu da im je žao, ispijali su viski kada su videli sa su im se avioni vraćali prazni nakon izrucenog tereta nad Srbijom, veselili se što su tako moćni i jaki nad jednim poštenim i mučenim narodom, nad državom koju su hteli da sruše i podvedu pod svoje", kazao je Dodik.

Teško je, kaže večeras svima, a najteze onima koji su izgubili najmilije.

"NATO je smatrao vrhuncem dostignuća da dva puta bombarduje Srbe - jednom u RS jednom u Srbiji i da nam nanese velike gubitke. Radili su to iz daleka, igrali su se s nama", rekao je Dodik.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je ukazao da su na taj način odredili karakter rata i da smo ozbiljne gubitke pretrpeli zbog njihove arogancije.

"Srbi su naučili da oplakuju svoje, ali najteže pada arogancija s kojom su nas ubijali, koja ne prestaje ni danas i uvek je u nekom obliku prisutna jer smatraju da nismo dostojni", navodi Dodik.

On je poručio da se srpski narod u RS digao, da obnavlja nacionalni i državni kapacitet. "Srbi idu dalje i svi koji žive u RS mogu da se ponose na dostojantsvo koje smo uspeli da vratimo", kaže Dodik.

Prema njegovim rečima, Jugoslavija je bila nasa najveća istorijska zabluda - Srbi su dali državu na početku veka, a na kraju tog istog veka imali smo bombe.

"Srbi zele da se ukljuce u sve civilizacijske tokove i želimo da razvijamo našu slobodu, da je branimo, jer je sloboda uvek značila državu"", istakao je Dodik.

On ističe da Srbija danas moze da bude ponosna na činjenicu da oporavlja ekonomiju, svoj život.

"Dignuti se i raditi i stvarati zemlju i domovinu moze samo narod koji u sebi ima dostojanstvo i poriv za slobodom, narod koji je uvek cenio druge, ali srpski narod ne moze i ne treba da oprosti što su nas cinično bombardovali iz daljine i naneli nam gubitke", poručio je Dodik.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Svedok stradanja dr Bratislav Miladinović, koji je u bombardovanju Aleksinca izgubio sestru, majku i oca, poručio je da ne prihvata da će smrt nedužnih ljudi nekome doneti dobro.

"Te iste noći ranjeni su mi ćerka, sin i supruga. Kada vam život donese bol i tugu, pred vama su dve mogućnosti: da izgubite veru ili da nastavite da živite čekajući pravdu. Živim i borim se da prevaziđem bol, borim se za ozdravljenje svoje i tuđe dece", istakao je Bratislav.

Kaže da prema ljudima iz NATO pakta ne oseća ništa, ravnodušan je.

"Oni su odgovorni za ono što su učinili, oni će odgovarati za svoja dela. Dok god postojimo kao narod, nosićemo uspomenu na sve naše nevine žrtve. Oprostili smo, ali zaboravili nismo", napomenuo je Bratislav Miladinović.

U toku NATO bombardovanja SRJ, grad Aleksinac je bombardovan u dva navrata. Najteže bombarodovanje Aleksinca desilo se 5. aprila 1999. U 21.35 sa sedam projektila pogođene su dve centralne gradske ulice. Poginulo je 11 građana, a 50 zadobilo telesne povrede. Uništeno je 700 stambenih objekata, zdravstvene ustanove i privredni objekti.

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 19 godina. Za 78 dana poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 148 idi na stranu