Makedonci čekaju grčki nacrt o imenu

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas dolazi u Skoplje ovog meseca na razgovore sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.03.2018.

14:26

Makedonci čekaju grčki nacrt o imenu
Foto: Gettyimages

Nova runda razgovora o imenu uz posredovanje izaslanika UN Metju Nimeca se očekuje krajem meseca ili početkom aprila, najavio je makedonski premijer Zoran Zaev.

"Prema saopštenju, Kocijas stiže na aerodorm u Skoplju u trećoj ili četvrtoj sedmici marta, u naporima da se stavovi približe, dok će pregovarački proces biti nastavljen uz posredništvo Nimeca", rekao je Zaev, prenela je MIA.

Zaev očekuje da Kocijas tokom posete Skoplju predstavi grčki nacrt dokumenta u vezi rešenja spora oko imena.

Makedonski premijer je rekao da je i dalje optimista i izrazio očekivanje da će se rešenje problema naći, uz očuvanje dostojanstva i identiteta obe strane u razgovorima.

"Nastavićemo da razmenjujemo informacije i nadam se da će nacionalni konsenzus moći da se postigne po tom pitanju", dodao je Zaev.

Nekoliko hiljada ljudi demonstriralo je u nedelju u Skoplju protiv promene imena Makedonije, zahtevajući od vlade da obustavi pregovore sa Grčkom.

Oni, takođe, zahtevaju rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom bi se zemlja priznala pod imenom Makedonija.

Vladu i glavnu opozicionu partiju VMRO-DPMNE optužili su za izdaju nacionalnog interesa.

"Mi smo Makedonci", uzvikivali su učesnici protesta.

Proteste je organizovao pokret "Mi smo Makedonija", a učesnici su se okupili kod statue Aleksandra Velikog na glavnom trgu u Skoplju.

Istovremeno i makedonska dijaspora održala je proteste u Evropi, Vašingtonu i Sidneju, gde je zapaljena grčka zastava, kao i fotografija Zaeva.

Zaev se sinoć sastao sa predsednikom opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim.

Mickoski je posle sastanka rekao da VMRO-DPMNE neće podržati ustavne izmene koje se odnose na ime, a da pitanja identiteta kao što su jezik i nacija ne može da bude deo pregovora, prenela je MIA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: