Fajnenšel tajms: EU prima šest država, pa i KiM

Plan EU je da u svoje članstvo primi šest država: Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, BiH, ali i samoproklamovanu državu Kosovo, piše Fajnenšel tajms.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Prema navodima tog lista, glavni razlog za takav potez Brisela je taj što Balkan služi gao glavni "teren" preko kog se na hiljade migranata domogne tla Evropske unije. Međutim, to nije sve. FT navodi i da strategija EU strahuju da Rusija opasno širi svoju zonu uticaja, upravo na području gde tradicionalno već ima saveznike.

Primećeno je, navodi list, da je Moskva počela cinično da komentariše obećanja koja EU daje zemljama Zapadnog Balkana u vezi članstva, namećući sebe kao "alternativu".

"Značajan broj građana, naime, u regionu veruje da se njihova zemlja nikada neće priključiti EU", izjavio je Florian Biber, stručnjak za jugoistočnu Evropu pri Univerzitetu Grac.

Novi plan Brisela će biti predstavljen Evropskoj komisiji upravo 6. februara, kada bi EU trebalo, prema ranijim najavama, da predstavi svoj plan za Zapadni Balkan. Očekuje se da će novi plan biti usvojen, navodi još Fajnenšel tajms.

Rok za "veliko proširenje EU" je datum koji je već pominjan u srpskoj javnosti kao okvir do kog bi Srbija trebalo da bude primljena u EU, a to je 2025. Mnogi pak smatraju da je to preambiciozno, ali diplomate iz EU navode da je to i te kako potrebno, kako bi se "učvrstila veza između Brisela i država nastalih raspadom SFRJ".

Jedan diplomata iz EU koji zagovara proširenje Unije rekao je listu da "ta šestorka nije van EU, već da su oni već unutra i da su potrebni Briselu". Takođe, prema njegovim rečima, 2025. je okvir, koji je podložan promenama.

Međutim, Fajnenšel tajms ističe da će pomenuta šestorka ipak morati, pre konačnog prijema u EU, da definitivno reši sva otvorena pitanja koja postoje već godinama, kao i probleme korupcije. U tom smislu, kako se ističe, najbliže dostizanju cilja 2025. jesu Srbija i Crna Gora.

List još podseća i da su Bugarska, koja trenutno predsedava Uniji, ali i Austrija, koja će je naslediti, kao svoje prioritete odredile upravo proširenje EU na Zapadni Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 467 idi na stranu