Plavšić: Skandalizovana sam, nema ovde ni pravde ni istine

Beograd -- Bivša predsednica RS Biljana Plavšić rekla je da je "skandalizovana" doživotnom presudom koja je izrečena ratnom komandantu Bosanskih Srba Ratku Mladiću.

Izvor: Beta
Podeli
screenshot/Sputnik
screenshot/Sputnik

Jedina žena osuđena u Haškom tribunalu za zločine tokom sukoba u Bosni Biljana Plavšić (87) bila je potpredsednica Republike Srpske za vreme rata pre nego što je preuzela predsedništvo 1996.

Osuđena je 2003. na 11 godina zatvora. Ona se izjasnila krivom pred Haškim tribunalom i odobreno joj je ranije oslobađanje 2011. godine na veliko nezadovoljstvo žrtava.

"Skandalizovana sam činjenicom da takva jedna institucija ignoriše pravdu i istinu. Nisam uopšte protiv toga da se kriminalcima sudi, ali ovde nema ni pravde ni istine", rekla je Plavšićeva za Frans pres telefonom iz Beograda, gde stanuje od kada je oslobođena.

Plavšićeva je, međutim, dodala da nije očekivala "ništa drugo, poznajući rad Tribunala".

Haški tribunal danas je prvostepeno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića, na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH.

Mladić (74) je proglašen krivim za genocid nad nekoliko hiljada Muslimana iz Srebrenice; progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, od 1992 do 1995. godine.

Ratni zločini

strana 1 od 1382 idi na stranu