Branitelji za smenu Stankovića: Građanski rat? Sramota

Zagreb -- Savez udruženja veterana hrvatskih gardijskih jedinica traži suspenziju novinara HRT Aleksandra Stankovića.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Kako navode, Stanković je u emisiji “Nedeljom u 2” povredio novinarski kodeks i Deklaraciju o domovinskom ratu.

Veterani smatraju da je Stanković takođe povredio "vrlo jasnu" oslobađajuću presudu Haškog suda hrvatskim generalima iz čijeg se obrazloženja jasno "apostrofira ko je agresor".

U poslednjoj emisiji Nedeljom u 2, emitovanoj 19. novembra, gost je bio Predrag Mišić Peđa, Srbin koji je branio Vukovar, koji se u emisiji prisećao ratnih dana.

Savez udruženja veterana hrvatskih gardijskih jedinica ističe da je Stanković tokom emisije više puta insistirao na tome da se u Hrvatskoj vodio građanski rat, što je, kako navode, skandalozno.

Oni se pozivaju na član 2. Deklaracije o Domovinskom ratu u kojem piše da je "Republika Hrvatska vodila pravedan i legitiman, odbrambeni i oslobodilački rat, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoju teritoriju od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica".

Veterani od Ministarstva uprave traže da se izjasne o Stankovićevom, kako tvrde, rušenju hrvatskih vrednosti Deklaracije o Domovinskom ratu i Domovinskog rata na nacionalnoj televiziji koju plaćaju hrvatski građani, među kojima i veliki broj hrvatskih branitelja.

Osim toga, oni smatraju i da je Stanković svojim stavovima pokušao da lažnim manipulacijama gledaoce dovede u zabludu, šireći neistine o "odbrambenom ratu Hrvatske".

"Smatramo da bi bilo primereno smeniti ga s mesta TV voditelja emisije Nedeljom u 2 i suspendovati ga sa nacionalne televizije", navodi seu saopštenju koje je potpisao predsednik ZUV HGP-a Miljenko Kolobarić, preneo je zagrebački Večernji list.

Celu emisiju možete pogledati na linku ispod:

Region

strana 1 od 3452 idi na stranu