Utorak, 21.11.2017.

10:53

Branitelji za smenu Stankovića: Građanski rat? Sramota

Savez udruženja veterana hrvatskih gardijskih jedinica traži suspenziju novinara HRT Aleksandra Stankovića.

Izvor: Tanjug

Branitelji za smenu Stankoviæa: Graðanski rat? Sramota IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Vladimir

pre 6 godina

Pokusaji da se rat 92-95 nazove domovinski ili da se nazove genocidom su pokusaji da se jednom recju umanji svoja odgovornost i krivica prebaci na drugu stranu. Ko zeli da razume taj rat uzece lepo i procitati o sudbini svakog coveka nastradalom u tom ratu, zasto i kako, protiv koga se borio i zasto je usao u rat. Ja sam Srbin, i evo ni posle 26 godina od pocetka ne mogu da kazem ni da Hrvati nisu imali pravo da sami prave svoju drzavu niti mogu da kazem da Srbi nisu imali pravo da se bore da ostanu u istoj drzavi. Ne mogu da nadjem opravdanja za oruzanu pobunu i opkoljavanje kasarni, niti za npr. proterivanja Hrvata iz Knina ili sl. Svi su nesto tada bili besni i iskljucivi i nestrpljivi. Pre mesec dana slicna situacija sa Katalonijom pa nigde rata? Da je Kataloncima stalo do svoje drzave koliko Hrvatima 90-e vec bi bilo opkoljavanja kasarni, naoruzavanja, pucanja na vojsku itd.. a imaju prava na to isto koliko i Hrvati tada...Ali nece, nije im bas stalo toliko, odnosno bi oni ali ne bi da im to zezne planove za skijanje u januaru u Francuskoj... A nama svima budalama puna usta bila tisucljetnog sna ili svih Srba u istoj drzavi, svi smo slusali budale koji su nas huskali a pametne i mirne optuzivali za izdaju. Gradjanski ili domovinski ili genocidni, koga briga, pitajte one koji su nekog izgubili za svaku pojedinacnu sudbinu pa o tome pisite i ne generalizujte samo zato sto od zelite da vam ta jedna rec pruzi satisfakciju za protracene 4 godine zivota.

gulag

pre 6 godina

@Direktor

"Jugosloveni iz JNA (ukljujucujuci Srbiju i CG) su potpuno ustavno mogli da budu bilo gde na teritoriji SFRJ. To je bila njihova drzava."

eventualno do 8.10.1991. kada je Hrvatska proglasila prekid svih državnopravnih veza sa SFRJ (pričamo o savezu kao naddržavnoj zajednici). Što su pak Jugosloveni radili do 1998. u HR? Čak i kad bi pomakli taj datum na 15.1.1992. kada je Hrvatska priznata u svijetu, 1998. je daleko. Tad već SFRJ odavno nema, a Jugosloveni su i dalje s JNA u HR.

Također, moje mišljenje je da je izlaskom Slovenije prestala postojati Jugoslavija, jer Ustav SFRJ ne predviđa Jugoslaviju bez Slovenije. U tom slučaju bi trebalo donijeti novi Ustav kojim se formira novi savez, a stvorio se interregnum u kojem države faktički postaju samostalne. S time u vezi je i uloga JNA, kao zajedničke vojske, prestala već sa slovenskim ratom.

John

pre 6 godina

Prvo pročitaj presudu međunarodnog suda,pa onda reci jel nije bio međunardni sukob jer tamo lijepo piše agresija Srbije na Hrvatsku.
(mario, 21. novembar 2017 14:04)

Presudu očigledno ni ti nisi čitao. Zato, izvoli: http://www.icj-cij.org/files/case-related/118/118-20081118-JUD-01-00-EN.pdf i ovo: http://www.icj-cij.org/files/case-related/118/118-20150203-JUD-01-00-EN.pdf
U oba dokumenta reč "aggression" se pojavljuje ravno 0 puta. Pametnome dosta. A vi i dalje trubite o nekakvoj agresiji. "Aggression" ne pominje čak ni Vukas u oba svoja iszdvojena mišljenja.

Direktor

pre 6 godina

Djelomično točno. Jugoslavija je bila savez DRŽAVA. Znači svaka republika je bila zasebna država ujedinjena u federaciju - kao zajedničku državu. Svaki savez se može rasformirati na matične države i to se desilo Jugoslaviji. U Jugoslaviji su države bile ravnopravne tako da nitko nije imao pravo sam odlučivati kako će funkcionirati federacija. Dakle, samo volja republika je bitan faktor jer se na nju naslanjaju dokumenti, Ustav, Zakoni SFRJ. Kad ta volja nestane nestaje i država.Ovdje se radilo o kombinaciji građanskog rata i agresije jer čim su Srbija i Crna Gora podupirale narod na pobunu u drugoj državi vrši se najmanje indirektna agresija. A iz Srbije su čak i tenkovi, dobrovoljci i niški specijalci ratovali po HR, iz Crne Gore također mornarica i doborovoljci. Da iz Srbije i Crne Gore nije došao ni metak u HR onda bi bio čisti građanski rat. Ali teško je reći da npr. u Vukovaru nije bilo nikoga iz Srbije. Tu ne snosi odgovornost narod Srbije i Crne Gore naravno, nego se radi o političkim manevrima na vrhu. Kako pak okarakterizirati rat u Sloveniji? tamo nije bilo naroda protiv kojeg su se Slovenci borili pa da bude građanski rat.
(gulag, 21. novembar 2017 14:44)
Jugosloveni iz JNA (ukljujucujuci Srbiju i CG) su potpuno ustavno mogli da budu bilo gde na teritoriji SFRJ. To je bila njihova drzava. A hrvatska je cak proterivala i sopstvene gradjane po nacionalnom kljucu. Gradjanski i genocidni rat 1 kroz 1.

gulag

pre 6 godina

@Bozidar

"Da li im pada na pamet da su oni zapoceli rat napadom na moju drzavu Jugoslaviju."

Djelomično točno. Jugoslavija je bila savez DRŽAVA. Znači svaka republika je bila zasebna država ujedinjena u federaciju - kao zajedničku državu. Svaki savez se može rasformirati na matične države i to se desilo Jugoslaviji. Iako je formalno postojala procedura koja nije poštovana za razlaz SFRJ (npr. suglasnost svih republika), postoje i faktični razlozi koji nezavisno od procedure dovode do raspada (npr. kad države ne žele više živjeti zajedno).

U Jugoslaviji su države bile ravnopravne tako da nitko nije imao pravo sam odlučivati kako će funkcionirati federacija. Dakle, samo volja republika je bitan faktor jer se na nju naslanjaju dokumenti, Ustav, Zakoni SFRJ. Kad ta volja nestane nestaje i država.

Ovdje se radilo o kombinaciji građanskog rata i agresije jer čim su Srbija i Crna Gora podupirale narod na pobunu u drugoj državi vrši se najmanje indirektna agresija. A iz Srbije su čak i tenkovi, dobrovoljci i niški specijalci ratovali po HR, iz Crne Gore također mornarica i doborovoljci. Da iz Srbije i Crne Gore nije došao ni metak u HR onda bi bio čisti građanski rat. Ali teško je reći da npr. u Vukovaru nije bilo nikoga iz Srbije. Tu ne snosi odgovornost narod Srbije i Crne Gore naravno, nego se radi o političkim manevrima na vrhu.

Kako pak okarakterizirati rat u Sloveniji? tamo nije bilo naroda protiv kojeg su se Slovenci borili pa da bude građanski rat.

mario

pre 6 godina

(danko, 21. novembar 2017 11:38)
Prvo pročitaj presudu međunarodnog suda,pa onda reci jel nije bio međunardni sukob jer tamo lijepo piše agresija Srbije na Hrvatsku.
Drugo na referendumu se 92% hrvata izjasnilo za nezavisnost,a u Saboru je izglasano da se prekidaju svi odnosi sa Beogradom i da se izlazi iz SFRJ.
"JNA" se stavila u službu samo jednog naroda onog srpskog i provodila je politiku Miloševića i Srbije.Što je radio Arkan u RH što je radio Šešelj što je radio Vučić u Glini itd. Znaći čista umješanost Srbije u rat u Hrvatskoj ,postojanje logora na tlu Srbije itd.itd.
Zanimljivo je da je Stankovića gost srbin koji je bio branitelj uvjeravao da nije bio građanski rat.pametnome dosta.

pogled

pre 6 godina

Od kud građanima tenkovi, mitraljezi, haubice?
Kako da se sitna manjina pobuni protiv većine, mislim gdje je tu logika, kako misle pobijediti (ako se ne uzdaju u pomoć izvan države)?
Da li je manjina razoružala TO?
Referendum na kojem se hrvatski narod plebisitom odlučio za neovisnost je održan u maju 1991.
Nakon tog referenduma JNA i Jugoslavija su bile praktično nepostojeće i nenadležne.
Hrvatski sabor je u junu proglasio neovisnost.
Skoro svi zločini su učinjeni nakon tog datuma i uz sudjelovanje paravojski iz Srbije i JNA uz dio odmetnutih hrvatskih građana srpskog porijekla. Velik dio Srba nije sudjelovao u ratu, dio Srba je sudjelovao obrani domovine Hrvatske od velikosrpske agresije.

Da li je u Českoj u Sudetu bio građanski rat ili agresorski Hitlerov rat?

Less

pre 6 godina

1990. u jesen slusamo vesti sa radio beograda i hrvatskog radija, negde u podne, danima i mesecima. Radio beograd je u pocetku bio nevinasce u odnosu na hrvatski radio gde se jasno radilo o pripremi za rat. Tudjman i njegovi saradnici su veoma svesno isli na ratnu opciju a to je ono sta se u Hrvatskoj precutkuje. Zato se tamo uvek prica o posledici ali ne i o uzrocima rata. Takodje, secam se prvih "slobodnih" izbora u Hrvatskoj. Verujem da su svi ti prvi "slobodni" izbori sirom Jugoslavije bili zestoko namesteni. Da li se obicnom Hrvatu ovo sve isplatilo? Da baci sigurnost svog zivota i svojih potomaka zarad necije imaginarne osvete komunjarama koji su vec poumirali? Zato se postojeca realnost u Hrvatskoj odrzava histerijom i progonom vestica jer nova Hrvatska nije nastala na dobroj prici, njeni koreni pocivaju na uzasima i unistenim zivotima. Kao sto nas iskustvo uci, takva prica ne traje doveka i nema happy end.

Mark

pre 6 godina

Vidim da mnogi ovde nisu gledali celu emisiju. Nije Stankovic rekao da je to bio gradjanski rat u celosti. On je rekao da je u pocetku bio gradjanski koji je prerastao u medjunarodni, jer je hrvatska u krajem 1991.pocela dobivati proznanja, a 1992.u 1.mesecu je dobila vise-manje od cele evrope i sveta.
Vas uvazeni advokat Srđa Popovic je rekao da je ustavnim promenama Srbija sebe izuzela iz Jugoslavije prije nego je Tudjman dosao na vlast. A onda su to isto prepisali hrvati pa ih je Boro Jovic napao :) smesno. Od reci do reci je sve prepisano.

Predrag Mišić -Peđa

pre 6 godina

Što je ovo nitko ne komentira moju ratnu priču kao Srbina koji se borio za Hrvatsku.Jel se to vi slažete samnom pa komentirate što kaže udruga kojoj i ja pripadam.

Josip

pre 6 godina

Hrvatska je proglasila samostalnost 25.6.1991. a 8.10. 1991. završen je pravni akt razdruživanja sa svim republikama bivše Jugoslavije. AKo je to građanksi rat građana iz iste republike kako to onda da je bilo toliko mobiliziranih vojnika JNA iz Rume,Sombora, Beograda, Valjeva, Pančeva,Zrenjanina... kako to da je dalekometno topništvo sa područja Vojvodine tuklo položaje ZNG-a i MUP-a RH kao i sam grad Vukovar? Osim toga ako je jugoslavenska armija branila Jugoslaviju kako to da su ulaskom u Vukovar razvijene četničke zastave,pjevale se poznate pjesme o salati i mesu da će biti? Zašto su zarobljenici odvedeni u Srbiju u logore? Sremska Mitrovica,STajičevo,Niš? Zašto su avioni sa Batajnice raketirali i bombardidali grad Vukovar? Pouzdano znam da su mnogi piloti JRV-a namjerno istresali bombe u Dunav ili u ništa jer nisu htjeli bacati ih na grad. Bilo je tu hrvata,srba,makedonaca,muslimana. Vukovar je sramota Jugovojske. Nije bilo potrebe sravnit grad. Građanski rat počne i završi u istoj državi. Ja danas ako idem u Novi Sad ili Beograd moram na međudržavnoj granici pokazat osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Marek

pre 6 godina

Mnogo bi vam "udesno orijentirani" Hrvati bilo, da su vam bas oba Srbina prisutna za stolom tog nedeljnog poslepodneva od 2 bila po volji. Eto vam Mišića, hvala Bogu da je "vaš"!

danko

pre 6 godina

Ako ratuje Srbin rodjen u Hrvatskoj protiv Hrvata rodjenog u Hrvatskoj sta je to nego gradjanski rat? Sukob izmedju gradjana rodjenih u istoj drzavi. Ako ratuje pak Srbin rodjen u Srbiji kao pripadnik JNA protvi ZNG-a(zbora narodne garde) u sukobu na teritoriji SFRJ (kada Hrvatska jos nije priznata medjunarodno) onda se i to karakterise kao sukob razliciti strana na teritoriji jedne medjunarodno priznate drzave (SFRJ) i to je isto gradjanski rat. Hrvatska javnost a narocito njihovi politicari drze se dogme o tome kako je to bio medjunarodni sukob izmedju Srbije i Hrvatske i to je kod njih duboko urezano u nacionalnu svest i toga se drze do dana danasnjeg. Ko god se drzne iskazati drugacije misljenje proglasava ga se za drzavnog neprijatelja.

seljadin

pre 6 godina

kako okvalifikovati 1991-ve napad blago receno paravojske na regularnu vojsku SFRJ ? Zasto je Boljkovac Tudjmanov ministar izjavio "Prvi su napadnuti Srbi i Jugoslavija a ne Hrvatska"

džabe ste krečili

pre 6 godina

Čuj traže smenu. Od hiljadu udruženja samo jedno to traži, što bi moglo značiti da se sva ostala slažu sa Stankovićevom tezom o građanskom ratu.

Bozidar

pre 6 godina

U takvoj atmosferi jednoumlja Hrvati ce kasno, a samim tim i teze, da se suoce sa istinom. Da li im pada na pamet da su oni zapoceli rat napadom na moju drzavu Jugoslaviju.

Opera

pre 6 godina

Nesto tu ne valja, mnogo smaraju sa tim , borili su se za drzavu, priterali manjinu, dobili drzavu, a izginulo je u tom ratu najmanje Hrvata od svih koji su ratovali u Jugoslaviji.

danko

pre 6 godina

Ako ratuje Srbin rodjen u Hrvatskoj protiv Hrvata rodjenog u Hrvatskoj sta je to nego gradjanski rat? Sukob izmedju gradjana rodjenih u istoj drzavi. Ako ratuje pak Srbin rodjen u Srbiji kao pripadnik JNA protvi ZNG-a(zbora narodne garde) u sukobu na teritoriji SFRJ (kada Hrvatska jos nije priznata medjunarodno) onda se i to karakterise kao sukob razliciti strana na teritoriji jedne medjunarodno priznate drzave (SFRJ) i to je isto gradjanski rat. Hrvatska javnost a narocito njihovi politicari drze se dogme o tome kako je to bio medjunarodni sukob izmedju Srbije i Hrvatske i to je kod njih duboko urezano u nacionalnu svest i toga se drze do dana danasnjeg. Ko god se drzne iskazati drugacije misljenje proglasava ga se za drzavnog neprijatelja.

Bozidar

pre 6 godina

U takvoj atmosferi jednoumlja Hrvati ce kasno, a samim tim i teze, da se suoce sa istinom. Da li im pada na pamet da su oni zapoceli rat napadom na moju drzavu Jugoslaviju.

seljadin

pre 6 godina

kako okvalifikovati 1991-ve napad blago receno paravojske na regularnu vojsku SFRJ ? Zasto je Boljkovac Tudjmanov ministar izjavio "Prvi su napadnuti Srbi i Jugoslavija a ne Hrvatska"

Opera

pre 6 godina

Nesto tu ne valja, mnogo smaraju sa tim , borili su se za drzavu, priterali manjinu, dobili drzavu, a izginulo je u tom ratu najmanje Hrvata od svih koji su ratovali u Jugoslaviji.

džabe ste krečili

pre 6 godina

Čuj traže smenu. Od hiljadu udruženja samo jedno to traži, što bi moglo značiti da se sva ostala slažu sa Stankovićevom tezom o građanskom ratu.

John

pre 6 godina

Prvo pročitaj presudu međunarodnog suda,pa onda reci jel nije bio međunardni sukob jer tamo lijepo piše agresija Srbije na Hrvatsku.
(mario, 21. novembar 2017 14:04)

Presudu očigledno ni ti nisi čitao. Zato, izvoli: http://www.icj-cij.org/files/case-related/118/118-20081118-JUD-01-00-EN.pdf i ovo: http://www.icj-cij.org/files/case-related/118/118-20150203-JUD-01-00-EN.pdf
U oba dokumenta reč "aggression" se pojavljuje ravno 0 puta. Pametnome dosta. A vi i dalje trubite o nekakvoj agresiji. "Aggression" ne pominje čak ni Vukas u oba svoja iszdvojena mišljenja.

Less

pre 6 godina

1990. u jesen slusamo vesti sa radio beograda i hrvatskog radija, negde u podne, danima i mesecima. Radio beograd je u pocetku bio nevinasce u odnosu na hrvatski radio gde se jasno radilo o pripremi za rat. Tudjman i njegovi saradnici su veoma svesno isli na ratnu opciju a to je ono sta se u Hrvatskoj precutkuje. Zato se tamo uvek prica o posledici ali ne i o uzrocima rata. Takodje, secam se prvih "slobodnih" izbora u Hrvatskoj. Verujem da su svi ti prvi "slobodni" izbori sirom Jugoslavije bili zestoko namesteni. Da li se obicnom Hrvatu ovo sve isplatilo? Da baci sigurnost svog zivota i svojih potomaka zarad necije imaginarne osvete komunjarama koji su vec poumirali? Zato se postojeca realnost u Hrvatskoj odrzava histerijom i progonom vestica jer nova Hrvatska nije nastala na dobroj prici, njeni koreni pocivaju na uzasima i unistenim zivotima. Kao sto nas iskustvo uci, takva prica ne traje doveka i nema happy end.

Direktor

pre 6 godina

Djelomično točno. Jugoslavija je bila savez DRŽAVA. Znači svaka republika je bila zasebna država ujedinjena u federaciju - kao zajedničku državu. Svaki savez se može rasformirati na matične države i to se desilo Jugoslaviji. U Jugoslaviji su države bile ravnopravne tako da nitko nije imao pravo sam odlučivati kako će funkcionirati federacija. Dakle, samo volja republika je bitan faktor jer se na nju naslanjaju dokumenti, Ustav, Zakoni SFRJ. Kad ta volja nestane nestaje i država.Ovdje se radilo o kombinaciji građanskog rata i agresije jer čim su Srbija i Crna Gora podupirale narod na pobunu u drugoj državi vrši se najmanje indirektna agresija. A iz Srbije su čak i tenkovi, dobrovoljci i niški specijalci ratovali po HR, iz Crne Gore također mornarica i doborovoljci. Da iz Srbije i Crne Gore nije došao ni metak u HR onda bi bio čisti građanski rat. Ali teško je reći da npr. u Vukovaru nije bilo nikoga iz Srbije. Tu ne snosi odgovornost narod Srbije i Crne Gore naravno, nego se radi o političkim manevrima na vrhu. Kako pak okarakterizirati rat u Sloveniji? tamo nije bilo naroda protiv kojeg su se Slovenci borili pa da bude građanski rat.
(gulag, 21. novembar 2017 14:44)
Jugosloveni iz JNA (ukljujucujuci Srbiju i CG) su potpuno ustavno mogli da budu bilo gde na teritoriji SFRJ. To je bila njihova drzava. A hrvatska je cak proterivala i sopstvene gradjane po nacionalnom kljucu. Gradjanski i genocidni rat 1 kroz 1.

Marek

pre 6 godina

Mnogo bi vam "udesno orijentirani" Hrvati bilo, da su vam bas oba Srbina prisutna za stolom tog nedeljnog poslepodneva od 2 bila po volji. Eto vam Mišića, hvala Bogu da je "vaš"!

Josip

pre 6 godina

Hrvatska je proglasila samostalnost 25.6.1991. a 8.10. 1991. završen je pravni akt razdruživanja sa svim republikama bivše Jugoslavije. AKo je to građanksi rat građana iz iste republike kako to onda da je bilo toliko mobiliziranih vojnika JNA iz Rume,Sombora, Beograda, Valjeva, Pančeva,Zrenjanina... kako to da je dalekometno topništvo sa područja Vojvodine tuklo položaje ZNG-a i MUP-a RH kao i sam grad Vukovar? Osim toga ako je jugoslavenska armija branila Jugoslaviju kako to da su ulaskom u Vukovar razvijene četničke zastave,pjevale se poznate pjesme o salati i mesu da će biti? Zašto su zarobljenici odvedeni u Srbiju u logore? Sremska Mitrovica,STajičevo,Niš? Zašto su avioni sa Batajnice raketirali i bombardidali grad Vukovar? Pouzdano znam da su mnogi piloti JRV-a namjerno istresali bombe u Dunav ili u ništa jer nisu htjeli bacati ih na grad. Bilo je tu hrvata,srba,makedonaca,muslimana. Vukovar je sramota Jugovojske. Nije bilo potrebe sravnit grad. Građanski rat počne i završi u istoj državi. Ja danas ako idem u Novi Sad ili Beograd moram na međudržavnoj granici pokazat osobnu iskaznicu ili putovnicu.

gulag

pre 6 godina

@Bozidar

"Da li im pada na pamet da su oni zapoceli rat napadom na moju drzavu Jugoslaviju."

Djelomično točno. Jugoslavija je bila savez DRŽAVA. Znači svaka republika je bila zasebna država ujedinjena u federaciju - kao zajedničku državu. Svaki savez se može rasformirati na matične države i to se desilo Jugoslaviji. Iako je formalno postojala procedura koja nije poštovana za razlaz SFRJ (npr. suglasnost svih republika), postoje i faktični razlozi koji nezavisno od procedure dovode do raspada (npr. kad države ne žele više živjeti zajedno).

U Jugoslaviji su države bile ravnopravne tako da nitko nije imao pravo sam odlučivati kako će funkcionirati federacija. Dakle, samo volja republika je bitan faktor jer se na nju naslanjaju dokumenti, Ustav, Zakoni SFRJ. Kad ta volja nestane nestaje i država.

Ovdje se radilo o kombinaciji građanskog rata i agresije jer čim su Srbija i Crna Gora podupirale narod na pobunu u drugoj državi vrši se najmanje indirektna agresija. A iz Srbije su čak i tenkovi, dobrovoljci i niški specijalci ratovali po HR, iz Crne Gore također mornarica i doborovoljci. Da iz Srbije i Crne Gore nije došao ni metak u HR onda bi bio čisti građanski rat. Ali teško je reći da npr. u Vukovaru nije bilo nikoga iz Srbije. Tu ne snosi odgovornost narod Srbije i Crne Gore naravno, nego se radi o političkim manevrima na vrhu.

Kako pak okarakterizirati rat u Sloveniji? tamo nije bilo naroda protiv kojeg su se Slovenci borili pa da bude građanski rat.

mario

pre 6 godina

(danko, 21. novembar 2017 11:38)
Prvo pročitaj presudu međunarodnog suda,pa onda reci jel nije bio međunardni sukob jer tamo lijepo piše agresija Srbije na Hrvatsku.
Drugo na referendumu se 92% hrvata izjasnilo za nezavisnost,a u Saboru je izglasano da se prekidaju svi odnosi sa Beogradom i da se izlazi iz SFRJ.
"JNA" se stavila u službu samo jednog naroda onog srpskog i provodila je politiku Miloševića i Srbije.Što je radio Arkan u RH što je radio Šešelj što je radio Vučić u Glini itd. Znaći čista umješanost Srbije u rat u Hrvatskoj ,postojanje logora na tlu Srbije itd.itd.
Zanimljivo je da je Stankovića gost srbin koji je bio branitelj uvjeravao da nije bio građanski rat.pametnome dosta.

pogled

pre 6 godina

Od kud građanima tenkovi, mitraljezi, haubice?
Kako da se sitna manjina pobuni protiv većine, mislim gdje je tu logika, kako misle pobijediti (ako se ne uzdaju u pomoć izvan države)?
Da li je manjina razoružala TO?
Referendum na kojem se hrvatski narod plebisitom odlučio za neovisnost je održan u maju 1991.
Nakon tog referenduma JNA i Jugoslavija su bile praktično nepostojeće i nenadležne.
Hrvatski sabor je u junu proglasio neovisnost.
Skoro svi zločini su učinjeni nakon tog datuma i uz sudjelovanje paravojski iz Srbije i JNA uz dio odmetnutih hrvatskih građana srpskog porijekla. Velik dio Srba nije sudjelovao u ratu, dio Srba je sudjelovao obrani domovine Hrvatske od velikosrpske agresije.

Da li je u Českoj u Sudetu bio građanski rat ili agresorski Hitlerov rat?

Mark

pre 6 godina

Vidim da mnogi ovde nisu gledali celu emisiju. Nije Stankovic rekao da je to bio gradjanski rat u celosti. On je rekao da je u pocetku bio gradjanski koji je prerastao u medjunarodni, jer je hrvatska u krajem 1991.pocela dobivati proznanja, a 1992.u 1.mesecu je dobila vise-manje od cele evrope i sveta.
Vas uvazeni advokat Srđa Popovic je rekao da je ustavnim promenama Srbija sebe izuzela iz Jugoslavije prije nego je Tudjman dosao na vlast. A onda su to isto prepisali hrvati pa ih je Boro Jovic napao :) smesno. Od reci do reci je sve prepisano.

Vladimir

pre 6 godina

Pokusaji da se rat 92-95 nazove domovinski ili da se nazove genocidom su pokusaji da se jednom recju umanji svoja odgovornost i krivica prebaci na drugu stranu. Ko zeli da razume taj rat uzece lepo i procitati o sudbini svakog coveka nastradalom u tom ratu, zasto i kako, protiv koga se borio i zasto je usao u rat. Ja sam Srbin, i evo ni posle 26 godina od pocetka ne mogu da kazem ni da Hrvati nisu imali pravo da sami prave svoju drzavu niti mogu da kazem da Srbi nisu imali pravo da se bore da ostanu u istoj drzavi. Ne mogu da nadjem opravdanja za oruzanu pobunu i opkoljavanje kasarni, niti za npr. proterivanja Hrvata iz Knina ili sl. Svi su nesto tada bili besni i iskljucivi i nestrpljivi. Pre mesec dana slicna situacija sa Katalonijom pa nigde rata? Da je Kataloncima stalo do svoje drzave koliko Hrvatima 90-e vec bi bilo opkoljavanja kasarni, naoruzavanja, pucanja na vojsku itd.. a imaju prava na to isto koliko i Hrvati tada...Ali nece, nije im bas stalo toliko, odnosno bi oni ali ne bi da im to zezne planove za skijanje u januaru u Francuskoj... A nama svima budalama puna usta bila tisucljetnog sna ili svih Srba u istoj drzavi, svi smo slusali budale koji su nas huskali a pametne i mirne optuzivali za izdaju. Gradjanski ili domovinski ili genocidni, koga briga, pitajte one koji su nekog izgubili za svaku pojedinacnu sudbinu pa o tome pisite i ne generalizujte samo zato sto od zelite da vam ta jedna rec pruzi satisfakciju za protracene 4 godine zivota.

Predrag Mišić -Peđa

pre 6 godina

Što je ovo nitko ne komentira moju ratnu priču kao Srbina koji se borio za Hrvatsku.Jel se to vi slažete samnom pa komentirate što kaže udruga kojoj i ja pripadam.

gulag

pre 6 godina

@Direktor

"Jugosloveni iz JNA (ukljujucujuci Srbiju i CG) su potpuno ustavno mogli da budu bilo gde na teritoriji SFRJ. To je bila njihova drzava."

eventualno do 8.10.1991. kada je Hrvatska proglasila prekid svih državnopravnih veza sa SFRJ (pričamo o savezu kao naddržavnoj zajednici). Što su pak Jugosloveni radili do 1998. u HR? Čak i kad bi pomakli taj datum na 15.1.1992. kada je Hrvatska priznata u svijetu, 1998. je daleko. Tad već SFRJ odavno nema, a Jugosloveni su i dalje s JNA u HR.

Također, moje mišljenje je da je izlaskom Slovenije prestala postojati Jugoslavija, jer Ustav SFRJ ne predviđa Jugoslaviju bez Slovenije. U tom slučaju bi trebalo donijeti novi Ustav kojim se formira novi savez, a stvorio se interregnum u kojem države faktički postaju samostalne. S time u vezi je i uloga JNA, kao zajedničke vojske, prestala već sa slovenskim ratom.

mario

pre 6 godina

(danko, 21. novembar 2017 11:38)
Prvo pročitaj presudu međunarodnog suda,pa onda reci jel nije bio međunardni sukob jer tamo lijepo piše agresija Srbije na Hrvatsku.
Drugo na referendumu se 92% hrvata izjasnilo za nezavisnost,a u Saboru je izglasano da se prekidaju svi odnosi sa Beogradom i da se izlazi iz SFRJ.
"JNA" se stavila u službu samo jednog naroda onog srpskog i provodila je politiku Miloševića i Srbije.Što je radio Arkan u RH što je radio Šešelj što je radio Vučić u Glini itd. Znaći čista umješanost Srbije u rat u Hrvatskoj ,postojanje logora na tlu Srbije itd.itd.
Zanimljivo je da je Stankovića gost srbin koji je bio branitelj uvjeravao da nije bio građanski rat.pametnome dosta.

Josip

pre 6 godina

Hrvatska je proglasila samostalnost 25.6.1991. a 8.10. 1991. završen je pravni akt razdruživanja sa svim republikama bivše Jugoslavije. AKo je to građanksi rat građana iz iste republike kako to onda da je bilo toliko mobiliziranih vojnika JNA iz Rume,Sombora, Beograda, Valjeva, Pančeva,Zrenjanina... kako to da je dalekometno topništvo sa područja Vojvodine tuklo položaje ZNG-a i MUP-a RH kao i sam grad Vukovar? Osim toga ako je jugoslavenska armija branila Jugoslaviju kako to da su ulaskom u Vukovar razvijene četničke zastave,pjevale se poznate pjesme o salati i mesu da će biti? Zašto su zarobljenici odvedeni u Srbiju u logore? Sremska Mitrovica,STajičevo,Niš? Zašto su avioni sa Batajnice raketirali i bombardidali grad Vukovar? Pouzdano znam da su mnogi piloti JRV-a namjerno istresali bombe u Dunav ili u ništa jer nisu htjeli bacati ih na grad. Bilo je tu hrvata,srba,makedonaca,muslimana. Vukovar je sramota Jugovojske. Nije bilo potrebe sravnit grad. Građanski rat počne i završi u istoj državi. Ja danas ako idem u Novi Sad ili Beograd moram na međudržavnoj granici pokazat osobnu iskaznicu ili putovnicu.

pogled

pre 6 godina

Od kud građanima tenkovi, mitraljezi, haubice?
Kako da se sitna manjina pobuni protiv većine, mislim gdje je tu logika, kako misle pobijediti (ako se ne uzdaju u pomoć izvan države)?
Da li je manjina razoružala TO?
Referendum na kojem se hrvatski narod plebisitom odlučio za neovisnost je održan u maju 1991.
Nakon tog referenduma JNA i Jugoslavija su bile praktično nepostojeće i nenadležne.
Hrvatski sabor je u junu proglasio neovisnost.
Skoro svi zločini su učinjeni nakon tog datuma i uz sudjelovanje paravojski iz Srbije i JNA uz dio odmetnutih hrvatskih građana srpskog porijekla. Velik dio Srba nije sudjelovao u ratu, dio Srba je sudjelovao obrani domovine Hrvatske od velikosrpske agresije.

Da li je u Českoj u Sudetu bio građanski rat ili agresorski Hitlerov rat?

Bozidar

pre 6 godina

U takvoj atmosferi jednoumlja Hrvati ce kasno, a samim tim i teze, da se suoce sa istinom. Da li im pada na pamet da su oni zapoceli rat napadom na moju drzavu Jugoslaviju.

danko

pre 6 godina

Ako ratuje Srbin rodjen u Hrvatskoj protiv Hrvata rodjenog u Hrvatskoj sta je to nego gradjanski rat? Sukob izmedju gradjana rodjenih u istoj drzavi. Ako ratuje pak Srbin rodjen u Srbiji kao pripadnik JNA protvi ZNG-a(zbora narodne garde) u sukobu na teritoriji SFRJ (kada Hrvatska jos nije priznata medjunarodno) onda se i to karakterise kao sukob razliciti strana na teritoriji jedne medjunarodno priznate drzave (SFRJ) i to je isto gradjanski rat. Hrvatska javnost a narocito njihovi politicari drze se dogme o tome kako je to bio medjunarodni sukob izmedju Srbije i Hrvatske i to je kod njih duboko urezano u nacionalnu svest i toga se drze do dana danasnjeg. Ko god se drzne iskazati drugacije misljenje proglasava ga se za drzavnog neprijatelja.

gulag

pre 6 godina

@Direktor

"Jugosloveni iz JNA (ukljujucujuci Srbiju i CG) su potpuno ustavno mogli da budu bilo gde na teritoriji SFRJ. To je bila njihova drzava."

eventualno do 8.10.1991. kada je Hrvatska proglasila prekid svih državnopravnih veza sa SFRJ (pričamo o savezu kao naddržavnoj zajednici). Što su pak Jugosloveni radili do 1998. u HR? Čak i kad bi pomakli taj datum na 15.1.1992. kada je Hrvatska priznata u svijetu, 1998. je daleko. Tad već SFRJ odavno nema, a Jugosloveni su i dalje s JNA u HR.

Također, moje mišljenje je da je izlaskom Slovenije prestala postojati Jugoslavija, jer Ustav SFRJ ne predviđa Jugoslaviju bez Slovenije. U tom slučaju bi trebalo donijeti novi Ustav kojim se formira novi savez, a stvorio se interregnum u kojem države faktički postaju samostalne. S time u vezi je i uloga JNA, kao zajedničke vojske, prestala već sa slovenskim ratom.

seljadin

pre 6 godina

kako okvalifikovati 1991-ve napad blago receno paravojske na regularnu vojsku SFRJ ? Zasto je Boljkovac Tudjmanov ministar izjavio "Prvi su napadnuti Srbi i Jugoslavija a ne Hrvatska"

gulag

pre 6 godina

@Bozidar

"Da li im pada na pamet da su oni zapoceli rat napadom na moju drzavu Jugoslaviju."

Djelomično točno. Jugoslavija je bila savez DRŽAVA. Znači svaka republika je bila zasebna država ujedinjena u federaciju - kao zajedničku državu. Svaki savez se može rasformirati na matične države i to se desilo Jugoslaviji. Iako je formalno postojala procedura koja nije poštovana za razlaz SFRJ (npr. suglasnost svih republika), postoje i faktični razlozi koji nezavisno od procedure dovode do raspada (npr. kad države ne žele više živjeti zajedno).

U Jugoslaviji su države bile ravnopravne tako da nitko nije imao pravo sam odlučivati kako će funkcionirati federacija. Dakle, samo volja republika je bitan faktor jer se na nju naslanjaju dokumenti, Ustav, Zakoni SFRJ. Kad ta volja nestane nestaje i država.

Ovdje se radilo o kombinaciji građanskog rata i agresije jer čim su Srbija i Crna Gora podupirale narod na pobunu u drugoj državi vrši se najmanje indirektna agresija. A iz Srbije su čak i tenkovi, dobrovoljci i niški specijalci ratovali po HR, iz Crne Gore također mornarica i doborovoljci. Da iz Srbije i Crne Gore nije došao ni metak u HR onda bi bio čisti građanski rat. Ali teško je reći da npr. u Vukovaru nije bilo nikoga iz Srbije. Tu ne snosi odgovornost narod Srbije i Crne Gore naravno, nego se radi o političkim manevrima na vrhu.

Kako pak okarakterizirati rat u Sloveniji? tamo nije bilo naroda protiv kojeg su se Slovenci borili pa da bude građanski rat.

Predrag Mišić -Peđa

pre 6 godina

Što je ovo nitko ne komentira moju ratnu priču kao Srbina koji se borio za Hrvatsku.Jel se to vi slažete samnom pa komentirate što kaže udruga kojoj i ja pripadam.

džabe ste krečili

pre 6 godina

Čuj traže smenu. Od hiljadu udruženja samo jedno to traži, što bi moglo značiti da se sva ostala slažu sa Stankovićevom tezom o građanskom ratu.

Opera

pre 6 godina

Nesto tu ne valja, mnogo smaraju sa tim , borili su se za drzavu, priterali manjinu, dobili drzavu, a izginulo je u tom ratu najmanje Hrvata od svih koji su ratovali u Jugoslaviji.

Less

pre 6 godina

1990. u jesen slusamo vesti sa radio beograda i hrvatskog radija, negde u podne, danima i mesecima. Radio beograd je u pocetku bio nevinasce u odnosu na hrvatski radio gde se jasno radilo o pripremi za rat. Tudjman i njegovi saradnici su veoma svesno isli na ratnu opciju a to je ono sta se u Hrvatskoj precutkuje. Zato se tamo uvek prica o posledici ali ne i o uzrocima rata. Takodje, secam se prvih "slobodnih" izbora u Hrvatskoj. Verujem da su svi ti prvi "slobodni" izbori sirom Jugoslavije bili zestoko namesteni. Da li se obicnom Hrvatu ovo sve isplatilo? Da baci sigurnost svog zivota i svojih potomaka zarad necije imaginarne osvete komunjarama koji su vec poumirali? Zato se postojeca realnost u Hrvatskoj odrzava histerijom i progonom vestica jer nova Hrvatska nije nastala na dobroj prici, njeni koreni pocivaju na uzasima i unistenim zivotima. Kao sto nas iskustvo uci, takva prica ne traje doveka i nema happy end.

Direktor

pre 6 godina

Djelomično točno. Jugoslavija je bila savez DRŽAVA. Znači svaka republika je bila zasebna država ujedinjena u federaciju - kao zajedničku državu. Svaki savez se može rasformirati na matične države i to se desilo Jugoslaviji. U Jugoslaviji su države bile ravnopravne tako da nitko nije imao pravo sam odlučivati kako će funkcionirati federacija. Dakle, samo volja republika je bitan faktor jer se na nju naslanjaju dokumenti, Ustav, Zakoni SFRJ. Kad ta volja nestane nestaje i država.Ovdje se radilo o kombinaciji građanskog rata i agresije jer čim su Srbija i Crna Gora podupirale narod na pobunu u drugoj državi vrši se najmanje indirektna agresija. A iz Srbije su čak i tenkovi, dobrovoljci i niški specijalci ratovali po HR, iz Crne Gore također mornarica i doborovoljci. Da iz Srbije i Crne Gore nije došao ni metak u HR onda bi bio čisti građanski rat. Ali teško je reći da npr. u Vukovaru nije bilo nikoga iz Srbije. Tu ne snosi odgovornost narod Srbije i Crne Gore naravno, nego se radi o političkim manevrima na vrhu. Kako pak okarakterizirati rat u Sloveniji? tamo nije bilo naroda protiv kojeg su se Slovenci borili pa da bude građanski rat.
(gulag, 21. novembar 2017 14:44)
Jugosloveni iz JNA (ukljujucujuci Srbiju i CG) su potpuno ustavno mogli da budu bilo gde na teritoriji SFRJ. To je bila njihova drzava. A hrvatska je cak proterivala i sopstvene gradjane po nacionalnom kljucu. Gradjanski i genocidni rat 1 kroz 1.

Mark

pre 6 godina

Vidim da mnogi ovde nisu gledali celu emisiju. Nije Stankovic rekao da je to bio gradjanski rat u celosti. On je rekao da je u pocetku bio gradjanski koji je prerastao u medjunarodni, jer je hrvatska u krajem 1991.pocela dobivati proznanja, a 1992.u 1.mesecu je dobila vise-manje od cele evrope i sveta.
Vas uvazeni advokat Srđa Popovic je rekao da je ustavnim promenama Srbija sebe izuzela iz Jugoslavije prije nego je Tudjman dosao na vlast. A onda su to isto prepisali hrvati pa ih je Boro Jovic napao :) smesno. Od reci do reci je sve prepisano.

Marek

pre 6 godina

Mnogo bi vam "udesno orijentirani" Hrvati bilo, da su vam bas oba Srbina prisutna za stolom tog nedeljnog poslepodneva od 2 bila po volji. Eto vam Mišića, hvala Bogu da je "vaš"!

John

pre 6 godina

Prvo pročitaj presudu međunarodnog suda,pa onda reci jel nije bio međunardni sukob jer tamo lijepo piše agresija Srbije na Hrvatsku.
(mario, 21. novembar 2017 14:04)

Presudu očigledno ni ti nisi čitao. Zato, izvoli: http://www.icj-cij.org/files/case-related/118/118-20081118-JUD-01-00-EN.pdf i ovo: http://www.icj-cij.org/files/case-related/118/118-20150203-JUD-01-00-EN.pdf
U oba dokumenta reč "aggression" se pojavljuje ravno 0 puta. Pametnome dosta. A vi i dalje trubite o nekakvoj agresiji. "Aggression" ne pominje čak ni Vukas u oba svoja iszdvojena mišljenja.

Vladimir

pre 6 godina

Pokusaji da se rat 92-95 nazove domovinski ili da se nazove genocidom su pokusaji da se jednom recju umanji svoja odgovornost i krivica prebaci na drugu stranu. Ko zeli da razume taj rat uzece lepo i procitati o sudbini svakog coveka nastradalom u tom ratu, zasto i kako, protiv koga se borio i zasto je usao u rat. Ja sam Srbin, i evo ni posle 26 godina od pocetka ne mogu da kazem ni da Hrvati nisu imali pravo da sami prave svoju drzavu niti mogu da kazem da Srbi nisu imali pravo da se bore da ostanu u istoj drzavi. Ne mogu da nadjem opravdanja za oruzanu pobunu i opkoljavanje kasarni, niti za npr. proterivanja Hrvata iz Knina ili sl. Svi su nesto tada bili besni i iskljucivi i nestrpljivi. Pre mesec dana slicna situacija sa Katalonijom pa nigde rata? Da je Kataloncima stalo do svoje drzave koliko Hrvatima 90-e vec bi bilo opkoljavanja kasarni, naoruzavanja, pucanja na vojsku itd.. a imaju prava na to isto koliko i Hrvati tada...Ali nece, nije im bas stalo toliko, odnosno bi oni ali ne bi da im to zezne planove za skijanje u januaru u Francuskoj... A nama svima budalama puna usta bila tisucljetnog sna ili svih Srba u istoj drzavi, svi smo slusali budale koji su nas huskali a pametne i mirne optuzivali za izdaju. Gradjanski ili domovinski ili genocidni, koga briga, pitajte one koji su nekog izgubili za svaku pojedinacnu sudbinu pa o tome pisite i ne generalizujte samo zato sto od zelite da vam ta jedna rec pruzi satisfakciju za protracene 4 godine zivota.