"Evropski put ne znači zatvaranje odnosa sa RUS i Kinom"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da Srbija nije zadovoljna dinamikom otvaranja poglavlja, ali sa su “svi svesni da nije stvar u tehnikalijama“.

Izvor: B92

Nedelja, 15.10.2017.

09:59

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Sa spoljnopolitičkog aspekta, u januaru 2014. godine su, podsetio je, otvoreni pregovori sa EU.

"Nismo zadovoljni dinamikom, jer je samo 10 poglavlja otvoreno, ali svi smo svesni da nije stvar u tehnikalijama. Nemamo problem u ispunjavanju kriterijuma, ima dosta političkih stvari koje su tu kao Damoklov mač", rekao je Dačić.

Kako je dodao, za otvaranje poglavlja potrebna je saglasnost svih zemalja, koje, kaže, gledaju poglavlja 23, 24 i 35.

"Poglavlje 35 kod svih zemalja su bila neka tehnička pitanja, a kod nas dijalog sa Prištinom", podvukao je šef srpske diplomatije.

Spoljnopolitička pozicija Srbije, ističe, jača je nego što je bila, ali i dodaje da naš evropski put ne znači da treba da zatvorimo dobre odnose sa drugim zemljama, Rusijom, Kinom...

To, dodaje, niko ne kaže otvoreno, ali se kroz poglavlje 31, koje se odnosi na zajedničku spoljnu politiku, traži da se spoljna politika Srbije usaglasi sa spoljnom politikom EU, koja ponekad nije u skladu sa našim interesima, poput uvodjenja sankcija Rusiji...

Dačić je istakao da je naš politički i ekonomski interes da idemo u EU ali to neznači da treba da se svadjamo sa drugim prijateljskim zemljama niti ćemo to uraditi.

Povodom 2025. godine, termina koji je pomenuo predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, Dačić kaže da je cilj Srbije ulazak u EU, ali ne po cenu zanemarivanja nacionalnih interesa.

On je napomenuo i da će Srbija kao članica morati da doprinosi budžetu EU, ali da će ipak više dobijati nego davati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: