U Kataloniji buka, tišina u EU

Katalonci izlaze na birališta gde će se izjasniti da li žele nezavisnost tog regiona. Zvanični Madrid je protiv, a policija pokušava da spreči referendum.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 01.10.2017.

10:27

U Kataloniji buka, tišina u EU
Foto: Tanjug/AP

Prvi incidenti izbili su odmah po otvaranju birališta. Policija pleni glasačke kutije i listiće, a specijalci se na ulicama bore sa aktivistima.

I dok Katalonci glasaju, a regionalna vlada poziva da “glasaju bilo gde, ako je njihovo mesto zatvoreno“, kao i da mogu glasački listić da odštampaju kod kuće i ponesu, Evropska unija ćuti.

Lider Katalonije Karles Pudždemon je još 9. juna saopštio da će referendum o nezavisnoti ovog španskog regiona biti održan 1. oktobra. Još tada je vlada u Madridu zapretila da se to neće desiti, a EU je ostala poprilično uzdržana.

EU nije odreagovala ni kada je početkom septembra pola miliona Katalonaca marširalo Barselonom, kao ni onda kada su se pojavile informacije da španska policija pleni glasački materijal.

Evropska komisija je jasno stavila do znanja da je to “unutrašnje pitanje ustavnog poretka“ Španije, a mnogi analitičari su ocenili da se, ukoliko se izglasa nezavisnost Katalonije, crno ne piše samo Španiji, već i celoj EU.

Svetske agencije ocenjuju da vlade širom Katalonije referendum u Španiji posmatraju tiho i nervozno, ali evropski lideri izbegavaju da zauzmu politički stav oko Katalonije. Brisel ne želi otvoreno da podrži ni katalonske separatiste koji ne poštuju španski zakon niti težak pokušaj premijera Marijana Rahoja da spreči referendum.

Tišina EU je naročito očigledna posle niza poziva katalonskih zvaničnika da evropski zvaničnici direktno posreduju u sporu katalonskih zvaničnika i centralne vlasti u Madridu.

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans je izjavio da ljudi treba da poštuju Ustav svoje države i vladavinu prava.

“To je vladavina. Poštujte zakon i Ustav čak i ako vam se ne dopada“, rekao je Timermans.

Prema španskom ustavu, samo centralna vlada ima ovlašćenja za raspisivanje referenduma koji se tiče suvereniteta zemlje.

Od evropskih lidera nešto pre početka glasanja oglasio se jedino austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc koji je naveo da ne želi da podržava podelu država unutar EU.

“Mi se ne mešamo u to preterano. EU ima malo mogućnosti da posreduje“, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: