Kad bi bilo kategorije 6, uragan Irma bio bi ta

Uragan Irma naneo "apsolutno razaranje" karipskom ostrvu Barbudia. Više nema uslova za život, javlja BBC. Šteta 150 miliona dolara. Za sada devet žrtava.

Izvor: BBC, RTS

Četvrtak, 07.09.2017.

08:47

Kad bi bilo kategorije 6, uragan Irma bio bi ta
Tanjug-AP

Premijer države Antigva i Barbuda, Gaston Braun, kojom je juče protutnjao razorni uragan, kaže da će obnova trajati godinama, prenosi Rojters.

Uragan Irma protutnjao je Karibima ostavivši za sobom pustoš i veliku materijalnu štetu. Uslova za život skoro da uopšte nema, navodi BBC. Stradalo je najmanje devet osoba. Povređenih je više desetina.

Među njima je i dečak koga je vetar bukvalno odneo sa terase. Procenjuje se da su najjači udari vetra bili i preko 350 kilometara na čas, rekao je za RTS jedan državljanin Srbije koji živi na Karibima.

Zvaničnici upozoravaju da je francuska teritorija ostrva Sveti Martin skoro uništena. Na ovom ostrvu u prekidu je snabdevanje strujom, dok na takođe francuskom ostrvu Sen Bartsu, gde živi oko 9.000 ljudi, uragan ometa komunikacije.

U pružanje pomoći ugroženom području uključeno skoro dve stotine spasilaca - vojnika, vatrogasaca i lekara.

U francuskom delu Sen Martena živi oko 40.000 ljudi, a isti broj je i na holandskoj strani tog ostrva.

Holandski ministar unutrašnjih poslova Ronald Plasterk rekao je da je šteta izazvana uraganom na tom ostrvu "ogromna", ali da njene razmere još nisu poznate između ostalog i zbog problema u komunikaciji.

Dok razmere štete još nisu sasvim poznate, broj nastradalih verovatno će porasti, prenosi BBC.

Irma, koja je dostigla kategoriju pet, prošla je severno od američke teritorije Portoriko, saopštio je Američki nacionalni centar za uragane. Više od polovine tromilionske populacije na ostrvu je bez struje, a uragan je doneo obilne padavine praćene jakim vetrovima. Zvaničnici kažu da struje neće biti nekoliko dana.

Američka televizija MSNBC objavila je na svom nalogu na Tviteru da je uragan Irma toliko jak da bi bio i kategorije 6 da ona postoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: