"Gulen u Srbiji ima škole, NVO... Nadam se ne još dugo"

Beograd -- Turski ambasador u Beograd Tanžu Bilgič izjavio je u intervjuu za B92 da se nada da će srpska vlada zatvoriti Gulenove institucije u Srbiji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Cela godina je prošla od pokušaja državnog udara u Turskoj. Potera za pristalicama Abdulaha Gulena, koga optužuju za to da je organizovao puč, nastavlja se, jer su uhapšena još 34 radnika turske televizije optužena da su sarađivali sa Amerikom, a uhapšen je i režiser filma o prošlogodišnjem pokušaju puča.

Mnogo toga izdešavalo se u Turskoj u poslednjih godinu dana. Pre svega referendum o promeni Ustava i davanja većih ovlašćenja predsedniku, otopljavanje odnosa sa Rusijom, zatezanje odnosa sa EU i Amerikom.

Sve to pratila su i hapšenja državnih službenika naklonjenih Fetulahu Gulenu.

"Turska svakim danom postaje sve jača, zato što je Fetulahova teroristička organizacija sklonjena iz državnih institucija, a oni su 15. jula prošle godine pokušali da izvedu puč u Turskoj, ali zahvaljujući hrabrosti naroda mi smo ih zaustavili. Od tada pokušavamo da očistimo institucije od njihovih agenata, to je cena koju moramo da platimo, ali Turska postaje jača bez njihovih ljudi u našim institucijama", navodi Bilgič.

Hapšenja neistomišljenika mnogi su označili kao diktaturu. Ambasador Tanžu Bilgič međutim kaže da svi koji smatraju da su nevini i da im je učinjena nepravda mogu da se žale posebno formiranoj komisiji, koja sarađuje sa evropskim institucijama.

"Turska je demokratska država. Sve što radimo u Turskoj je u skladu sa demokratijom i ljudskim pravima. Imali smo referendum o promeni Ustava, i građani su glasali DA. Dokle god je to volja naroda, time ćemo se voditi", ističe Bilgič.

O Hizmetu, pokretu Fetulaha Gulena, i njegovim ispostavama često se govorilo i u Srbiji.

"Fetulahov pokret ima nekoliko škola u Srbiji, ali i nekoliko NVO i o tome smo razgovarali sa srpskim vlastima. Oni su vrlo prevrtljiva organizacija, nikad niste sigurni šta mogu da urade, oni se infiltriraju u državne institucije. Mislim da će srpska vlada preduzeti potrebne korake i zatvoriti te institucije. Naša je obaveza da prijatelje obavestimo za šta su sposobni, jer smo i sami imali gorko iskustvo sa njima, da se tako nešto ne bi dogodilo u nekoj drugoj zemlji", zaključuje Bilgič za B92.

Ipak, sve u regionu je iznenadila nedavna izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da ne žele promenu granica na Balkanu i da je ideja o velikoj Albaniji opasna.

Ambasador Tanžu kaže da je za njih to veoma bitno pitanje, jer Srbiju vide kao prijateljsku državu, dodaje da nam ne trebaju granice, jer nas vide kao suseda.

strana 1 od 253 idi na stranu