Crna Gora danas i formalno u NATO / FOTO

Crna Gora je i formalno postala 29. članica NATO.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2017.

08:08

Crna Gora danas i formalno u NATO / FOTO
Foto: Tanjug/AP

Kako navodi RTCG, iz crnogorskog Državnog sekretarijata saopšteno da će premijer Crne Gore Duško Marković predati instrumente ratifikacije Severnoatlantskog ugovora podsekretaru Tomasu Šenonu, čime će Crna Gora postati 29. članica Alijanse.

Iz vlade u Podgorici je saopšteno da je crnogorska delegacija koju predvodi premijer Marković juče otputovala u Vašington.

Navodi se da će ceremoniji, koja će biti uprličena u Stejt departmentu sa početkom u 12 sati po američkom istočnom vremenu (18 sati po srednjeevropskom vremenu), prisustvovaće i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Marković će se tokom boravka u Vašingtonu sastati sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom. Crnogorska zastava će se prvi put zavijoriti ispred sedišta NATO u Briselu 7. juna.

Neko se raduje, a neko tuguje

Foto: Tanjug/AP
U opozicionom DF, koji se zalagao da Crna Gora ne ulazi u Alijansu, današnji dan vide kao najtužniji u istoriji Crne Gore. "Današnji dan je po mom sudu jedan od najtužnijih dana u istoriji Crne Gore. Danas se dešava ono što se nije desilo sa Crnom Gorom u njenoj istoriji, dok je bila pod raznoraznim okupacijama. Uz pomoć sopstvene vlasti, Crna Gora je od danas aneksirana. Današnji dan će u istoriji Crne Gore biti upisan kao jedan od najsramnijih dana u njenoj istoriji", poručuje Strahinja Bulajić, poslanik DF-a.

Inače, crnogorska opozicija bojkotuje rad parlamenta od parlamentarnih izbora oktobra prošle godine. Opozicija se protivila da se odluka o pristupanju NATO donosi u parlamentu, već se zalagala za izjašnjavanje gradjana na referendumu.

S druge strane, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Obrad Mišo Stanišić, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu, ističe da Crna Gora danas ulazi u društvo najrazvijenijih demokratskih zemalja sveta.

"Našim ulaskom u NATO, mi ćemo za svagda sačuvati teritorijalni integritet i suverenitet države. Crna Gora više neće biti meta za potkusurivanje velikih državnih projekata. Na tom putu, nije nam bilo nimalo lako. Morali smo da kroz pet ciklusa ispunimo sve uslove koji su od nas traženi. To je priznanje Crnoj Gori i njenim gradjanima. Mi u NATO ne ulazimo da bi bilo s kim ratovali, već da nikad na ovim prostorima ne bude rata i da sa našim tradicionalnim prijateljima razvijamo dobre prijateljske odnose, ali ne po svaku cijenu i nikad više na štetu sopstvenih nacionalnih interesa", kaže Stanišić.

Slično razmišljaju i Socijaldemokrate (SD). Poslanik ove partije Vujica Lazović ističe da je današnji događaj za Crnu Goru "bezbedonosni, ekonomski i civilizacijski iskorak".

"Učlanjenjem u NATO, Crna Gora prevazilazi svoje gabarite u prostornom, populacijskom i svakom drugom smislu. Veoma je bitno u ovom momentu da NATO dobija jednu novu članicu, ta nova članica daje jednu posebnu dimenziju evroatlantskoj asocijaciji u svim globalnim izazovima. Za Crnu Goru to znači mnogo i za nas to predstavlja posebno značajan momenat u pogledu daljeg razvoja, kako ekonomije, tako i demokratije. Sama činjenica da ćemo biti u zajednici sa najrazvijenijim i najbogatijim zemljama, znači veliki istorijski iskorak Crne Gore", kaže Lazović za agenciju Anadolija.

I partije manjina pozdravljaju odluku o članstvu Crne Gore u NATO. Podršku učlajenju Crne Gore u NATO od samog starta pruža Hrvatska građanska inicijativa (HGI). Poslanik HGI-ja Adrijan Vuksanović kaže da će danas biti ispunjen još jedan veliki cilj ove partije - članstvo u NATO.

"Naime, 2002. godine kada je osnovana jedina stranka Hrvata u Crnoj Gori, u svom programu smo naveli nekoliko programskih načela. Jedna od njih je integracija Crne Gore u NATO savez i EU, a prije 11 godina smo ostvarili jednu našu veliku želju, a to je povratak crnogorske nezavisnosti. Radujemo se ulasku Crne Gore u NATO, jer smatramo da ćemo na taj način biti dio odbrambenog kišobrana“, poručuje Vuksanović.

Za potpredsednika Skupštine Crne Gore i poslanika FORCA-e Gencija Nimanbegua, ulazak u NATO znači ulazak u društvo razvijenih. "Za države bivše Jugoslavije i Albaniju, NATO i EU su bili faktor stabilnosti u proteklom periodu. Cenim da je formalno učlanjenje Crne Gore u NATO svečani cilj, koji građani ove države treba da pozdrave. Ovo predstavlja ulazak u društvo demokratskih naroda, u društvo u koje ćemo se brže razvijati“, kaže za Nimanbegu.

Ulazak Crne Gore u NATO pozdravljaju i partije opozicije, koje su građanski profilisane. Dritan Abazović, lider Gradjanskog pokreta URA za Anadoliju kaže da je ulazak u NATO „radosna i dobra vest za Crnu Goru, koju smo dugo očekivali“.

"Nadam se da ćemo nakon ovoga ući u dublje unutrašnje reforme, jer nas je NATO kao tema opterećivala, podsticala društvene razlike. Verujem da ćemo na ovaj način učestvovanjem u sistem kolektivne bezbednosti, poboljšati svoj bezbedonosni sistem. Mislim da ćemo morati da se prilagodjavamo visokim demokratskim standardima, nalik drugim članicama NATO-a. Radostan sam, srećan sam. Završena je jedna era ulaska Crne Gore u NATO. Sada treba da počne druga era, a to je era da se društvo demokratizuje i da bude nalik demokratskim članicama koje su već u NATO-u“, kaže Abazović.

Partija koja se od samog osnivanja zalagala za evropske i evroatlantske integracije Crne Gore - Socijaldemokratska partija (SDP), takođe pozdravlja ulazak Crne Gore u NATO.

"Naša partija je od današnjih aktuelnih partija bila prva za NATO. Mi smo bili za to kada su ovi koji žele da se okite pričom u NATO-u bili protiv NATO-a, koji su ratovali s NATO-om. Neko pokušava da reducira istoriju i to im je nažalost do sada uspevalo, ali verujem da narod ima malo duže sećanje i da neće zaboraviti kako je bilo devedesetih godina prošlog veka. Crna Gora je stigla do cilja i ja i moja partija imamo razloga da budemo zadovoljni. Verujemo da će ulazak Crne Gore u NATO smanjiti mogućnost ratovanja na ovim prostorima, posebno kada je Crna Gora u pitanju“, smatra Džavid Šabović, poslanik SDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: