"Menjanje granica na Balkanu bi bilo katastrofalno"

Briselski dijalog je u stanju hibernacije odkako su, pre nekoliko meseci, počeli unutrašnji problemi u Prištini.

Izvor: B92

Sreda, 31.05.2017.

23:55

Thinkstock

To je izjavio istraživač slovačkog Instituta za politiku GLOBSEC Jan Cingel.

On je dodao da ne očekuje bilo kakve aktivnosti pre završetka izbora na Kosovu i formiranja nove vlade.

Što se tiče Beograda, Cingel ne vidi bilo kakve prepreke, niti probleme.

"Da, biće formirana nova vlada, ali ne mislim da će to biti problematično", kao u slučaju Prištine, rekao je Cingel u intervjuu za Tanjug i portal Juropien Vestern Bolkans (European Western Balkan).

On je rekao da ne misli da je moguće promeniti granice na Zapadnom Balkanu.

"Bilo bi katastrofalno ukoliko bi se to dogodilo, jer bi se u tom slučaju otvorila Pandorina kutija, koja je mnogo veća nego što su samo srpsko-albanski odnosi", rekao je Cingel.

On je naveo da bi u tom slučaju druge države bile pogođene i dodao da je to nešto što ni međunarodna zajednica ne bi dozvolila.

Cingel je rekao da doživljava izjave o promeni granica na Zapadnom Balkanu kao predizbornu retoriku, tipičnu za Balkan, koja ima jedini cilj da privuče glasače, koji podržavaju desnu političku orjentaciju.

"Srbija reaguje veoma osetljivo na priče o Velikoj Albaniji i to zbog nedavne istorije na Kosovu", rekao je Cingel i dodao da je potpuno razumljivo da Srbija veoma pažljivo prati raspoloženje albanske strane.

On smatra da bi u svakom slučaju, promene granica na Balkanu imale ozbiljne posledice na ceo region i veliki broj zemalja.

"Previše toga je u pitanju i zbog toga se nadam i verujem da će sve te izjave ostati samo na nivou razgovora", rekao je Cingel.

Odgovarajući na pitanje o eventualnom članstvu balkanskih država u NATO, Cingel je rekao da je u slučaju Srbije sitacija potpuno jasna.

Premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić je otvoreno pomenuo, rekao je Cingel, da bi članstvo Srbije u NATO povećalo bezbednost Srbije, ali građani Srbije ne žele da Srbija postane članica NATO, pa Vučić ne može da ide protiv njihove volje.

"Srbija je proglasila neutralnost i sledi taj put", rekao je Cingel.

U slučaju Prištine, prema njegovom mišljenju, to je komplikovano jer pojedine države, članice Evropske unije i NATO ne priznaju nezavisnost Kosova, među kojima je, kakao je rekao i Slovačka.

On je naveo da bi prvenstveno trebalo da dođe do normalizacije takozvanog procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, na čemu insistiraju sve države koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Tek kada se Beograd i Priština slože o formuli međusobnih odnosa, onda zemlje koje ne priznaju nezavisnost Kosova mogu da odluče da li će priznati status kvo i priznati Kosovo.

"Čekaćemo da vidimo kako će napredovati pregovori Beograda i Prištine, obe strane imaju mnogo toga u igri i kompormis je neophodan", rekao je Cingel.

U slučaju crnogorskog članstva u NATO, prema njegovom mišljenju, Crna Gora će biti još jedna članica Alijanse koja se graniči sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, što bi moglo da bude iskorišćeno za sprovođenje reformi, kakve su urađene u Crnoj Gori, a Crna Gora bi mogla da pomogne u razvoju boljih prtnerskih veza sa Srbijom, naravno, kako je naveo Cingel, samo u onoj meri u kojoj je Srbija spremna na to.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: