Zaev počinje razgovore o formiranju vlade

Skoplje -- Mandatar i lider SDSM Zoran Zaev počinje razgovore o formiranju nove makedonske vlade, a prvi sagovornik će mu biti Ali Ahmeti, čelnik vodeće albanske partije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Očekuje se da će razgovori o formiranju vlade biti vodjeni i tokom vikenda, jer potrebno je uskladiti stavove svih partnera parlamentarne većine.

Zaev ima ustavni rok od 20 dana da formira vladu od dana dobijanja mandata, Iako je on najavio da će to učiniti mnogo brže i da će Makedonija dobiti vladaju najkasnije do 27. maja moguće je da i ne bude tako kako je zamišljeno.

Skopska Nova Makedonija, naime, izvestila je da pregovori o vladi mogu da potraju duže od predviđenog roka jer je vođa DPA Zijadin Sela hospitalizovan u inostranstvu zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Sela je dugo bio na lečenju od povreda zadobijenh u noći 27. aprila kada je u zgradi Sobranja došlo do sukoba zbog izbora Talata Džaferija, iz albanske partije DUI, za predsednika parlamenta. Podseća se da je Sela tom prilikom zadobio teške povrede glave.

Iako je njeova stranka ranije saopštila da se zdravstveno stanje njihovog lidera poboljšava, Sela je, kako se navodi, zbog pogoršanog stanja prebačen na lečenje u jednu bolnicu u Švajcarskoj zbog ozbiljnih neuroloških problema. To podrazumeva i odustvo Sele iz pregovora o formiranju vlade.

Ustavni rok za formiranje vlade stiče 6. juna. Kako je najavljeno, najviše pažnje pri izboru članova kabineta najviše će se voditi računa da to budu osobe koje nisu obuhvaćene istragama Specijalnog tužilaštva.

Vladajuća koalicija, kako je rečeno, namerava da stvori stabilne osnove za jak sistem koji će se boriti protiv korucije i kriminala i raditi na reformama pravosudnog sistema.

S druge strane iz VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, saopšteno je da će ta stranka pomno prati proces formiranja vlade, a ako Zaev skrene s puta za koj je dao garancije najavljuju žestoke reakcije. "Moramo da držimo oči širom otvoreno i ako Zaev bude pokušao da vrda i krene drugim putem od onog za koji je dao uveravanja i obećanja VMRO-DPMNE će reagovati oštro u skladu sa demokratskim mogućnostima", navedeno je u stranačkom saoštenju.

Biće, kako kažu u VMRO, na oprezu, a imaju i plan. "Mi znamo šta ćemo raditi i koje ćemo korake preduzeti u cilju očuvanja jedinstva zemlje", naveo je u saopštenju Gruevski.

Region

strana 1 od 3484 idi na stranu