Janković: Skupljamo novac, pomažemo... Gde je tu država?

Samoorganizovanje građana u prikupljanju novca za lečenje pacijenata u inostranstvu govori da živimo u društvu u kome postoji razumevanje.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
screenshot
screenshot

“To je vredno divljenja, ali gde je tu država?”, upitao je vršilac dužnosti zaštitnika građana Miloš Janković.

"Lečenje naših građana putem SMS donacija i drugih priloga otvara, međutim, pitanje uloge i funkcije organa javne vlasti u ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite", kaže Janković, a navodi se u saopštenju.

On navodi da građani koji se svakodnevno obraćaju Zaštitniku građana izražavaju bojazan da li će, i pored toga što su zdravstveno osigurani, sa uredno overenim karticama zdravstvenog osiguranja, moći da se leče i da li će imati novčana sredstva potrebna za lečenje.

Zaštitnik građana je 15. maja 2017. godine zatražio od Ministarstva zdravlja i RFZO informacije da li su kod svih pacijenata za koje je prikupljan novac za lečenje u inostranstvu prethodno iscrpljene sve mogućnosti lečenja u zemlji, da li postoji mogućnost uspešnog lečenja u inostranstvu, a da RFZO nije u mogućnosti da obezbedi sredstva za upućivanje pacijenta.

Zatraženi su i podaci o eventualnim slučajevima samoinicijativnog odlaska građana na lečenje u inostranstvo, kao i informacije da li su Ministarstvo i Fond povodom učestalosti pojava na koje Zaštitnik ukazuje, zauzeli određeni stav ili mišljenje i učinili ga dostupnim široj javnosti.

O eventualnoj potrebi za donošenje mera iz svoje nadležnosti Zaštitnik građana odlučiće po prijemu traženih informacija.

Društvo

strana 1 od 6477 idi na stranu